Românii care locuiesc în zone urbane puternic poluate, cum ar fi Bucureștiul, pierd, în medie, patru ani din speranța de viață, potrivit studiilor făcute la nivel european. Conform șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, în țara noastră, anual, 25.000 de oameni sunt victimele directe ale poluării. 

Octavian Berceanu, despre poluarea din România

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a atras atenția asupra numărului mare de persoane care mor anual în România din cauza poluării. Potrivit acestuia, până la 25.000 de români sunt în fiecare an direct afectați de poluare atmosferică din țară.

„Comparând cu Covid-19, poluarea este cam pe acolo, dacă nu puțin mai sus” în ceea ce privește numărul de persoane decedate, a spus oficialul.

El mai spune că, pentru ca situația poluării de la noi să se amelioreze, e nevoie de o serie de hotărâri luate la nivel guvernamental, de la soluții pentru a combate poluarea, până la activitatea de colectare selectivă a deșeurilor.

O lume fără poluare înseamnă o lume unde poți să fii fericit. Descoperă perspectivele acestea și abonează-te la newsletter-ul Green Start-Up!

România, în top 3 țări din UE cu cea mai mare poluare a aerului în zonele urbane

Media anuală a concentrației de particule fine în zonele urbane din Uniunea Europeană a scăzut mult în ultimii ani, dar continuă să fie peste nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relevă datele Eurostat.

Cea mai mare poluare a aerului din UE o au zonele urbane din Bulgaria, Polonia și România. Valorile au ajuns la 12,6 ľg/m3 (micrograme pe metrul cub) în 2019, de la 25 ľg/m3 în 2015. Cu toate acestea, continuă să fie peste nivelul recomandat de OMS, adică o medie anuală de 10ľg/m3

La nivel mondial, în anul 2020, numai 24 dintre cele 106 țări monitorizate au respectat recomandările anuale ale OMS pentru poluarea cu PM 2,5, cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni.

Citeste si:
Ministrul Mediului cere modificări în Codul Silvic din cauza...
Ministrul Mediului cere...

O lume fără poluare înseamnă o lume unde poți să fii fericit. Descoperă perspectivele acestea și abonează-te la newsletter-ul Green Start-Up!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.