Tone de gunoaie stau pe plajele din Costinești laolaltă cu turiștii. Oamenii au ajuns să se bronzeze cu sticle, ambalaje și resturi de mâncare sub nas. Îndesate sub șezlonguri sau lângă prosoape, petrecăreții nu dau doi bani pe condițiile în care se relaxează pe litoral. Stupefiant este că pubelele sunt goale, deși anul acesta chiar sunt montate peste tot prin jur.

Turiștii de pe plajele din Costinești stau laolaltă cu gunoaiele

Turiștii din Costinești tratează cu superficialitate problema gunoaielor de pe plajă. Deșeurile sunt atât de multe că le-au înconjurat prosoapele. „Nu eu l-am aruncat” - e cea mai întâlnită scuză.

În acest timp, pubelele sunt aproape goale. Din zece în zece metri se găsesc coșuri de gunoi, dar pe plajă tot se zăresc sticle goale, mâncare și pungi. Pentru unii, explicația ar fi aglomerația.

Drept este că, în ultimele zile, în stațiunea tineretului a călcat un număr record de persoane: 40.000 de oameni, iar plajele sunt tot mai pline. În ceea ce privește amenzile pe care lipsa de bun simț ar trebui să le aducă celor necivilizați, nu sunt multe de spus. Polițiștii locali fac rar razii în zonă. Totul stă pe umerii operatorilor de plajă, care, după ce adună mizeria, aduc în fiecare seară și utilaje speciale pentru a curăța seara nisipul de mucuri de țigară.

Ce se întâmplă cu România?

De altfel, întreaga țară parcă a devenit o groapă de gunoi. Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate, iar România este una dintre ținte pentru câștigul financiar imediat. Neutralizarea mizeriei costă până la 500 de euro în Europa, în timp ce la noi prețul e cuprins între 20 și 50 de euro.

În ultima perioadă, zeci de containere cu gunoi din Europa, din țări precum Marea Britanie sau Germania, au fost descoperite la intrarea în România. Acestea au fost aduse de firme românești și trecute în documentele oficiale drept materie primă pentru reciclare.

„În port verificăm orice container care ar ridica suspiciuni. Sunt containere care au produse second-hand, ele nu pot fi vândute. În față sunt produse second-hand și în spate sunt produse amestecate cu fel de fel de materiale care vor ajunge pe o groapă de gunoi sau depozitate aiurea.

Citeste si:
Plaja din Eforie Sud și porțiunea Olimp-Mangalia vor fi extinse
Plaja din Eforie Sud și...

Se fac și sesizări penale, luăm aceste firme, vedem cine le-a trimis, luăm legătura cu omologii noștri din alte țări, verificăm firmele din România, dacă au fost astfel de tranzacții, cine sunt beneficiarii, unde au ajuns", a afirmat, la Digi 24, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.