Pădurile din România sunt tot mai puține din cauza hoților de lemne care înaintează tot mai mult și sărăcesc țara. Din această cauză, Ministerul Mediului a venit cu propunerea ca să fie introduse o serie de modificări la Codul Silvic.

Ministrul Mediului a cerut modificări în Codul Silvic din cauza hoților de lemne

Din cauza numeroaselor cazuri de defrișări a pădurilor din România, ministrul Mediului a venit cu propunerea ca în Codul Silvic să vie introduse pedepse mai aspre pentru furtul de lemne. Pedepsele pot ajunge și până la cinci ani de închisoare și confiscarea mașinilor.

Organizațiile de mediu spun că aceste măsuri nu dau rezultate și nu pot opri tăierile ilegale, iar din această cauză, România va fi sancționată de Comisia Europeană. Oficialii au venit cu inițiativa de a se introduce două noi infracțiuni în Codul Silvic.

Prin urmare, cei care oferă date false în SUMAL, aplicația de monitorizare a lemnului tăiat, vor fi acuzați de fals în declarații și sancționați cu închisoare de la unu la cinci ani. O altă modificare vizează cantitatea de lemn furat de la care se consideră infracțiune: 20% din cantitatea declarată.

Astfel, dacă într-un transport de lemne sunt declarați doar trei metri cubi de lemn, însă acolo se află patru metri cubi, acest lucru este considerat infracțiune. Cei care vor fi prinși în această situație li se vor confisca mijloacele de transport, iar cei care vor transporta lemn din pădure fără aviz vor fi pedepsiți.

„Pe de-o parte avem transportul materialului lemnos fără documente și aici e trecută o limită de la 0,1 până la trei metri, care fără document e contravenție. Peste trei metri de cherestea e infracțiune. Iar la buștean, limita este de cinci metri, atunci când nu avem acte. Dacă n-ai niciun act și ai peste trei metri cubi la cherestea și peste cinci metri cubi la buștean este considerat penal.”, a declarat Tiberiu Boștar, activist mediu.
Citeste si:
Europa, în criză energetică. Ministrul Mediului: România va trebui...
Europa, în criză energetică....

„Dacă discutăm despre controale, anul trecut avem 101.541 controale, 5.000 și ceva de contravenții, 11 milioane de lei sancțiuni aplicate, 16.000 de metri cubi de lemn confiscat.”, a transmis Marius Fechet, Ministrul Mediului.

19 milioane de metri cubi de lemn sunt recoltați anula din pădurile românești

O altă măsură face referire la tăierile la ras, care ar putea fi interzise în toate ariile naturale protejate din România, în jur de 40% dintre păduri. Acestea erau interzise până acum doar în Parcurile Naționale. Noile modificări ale Codului Silvic ar putea cuprinde și împăduririle pe suprafețele abandonate, dar și pază suplimentară în păduri.

De partea cealaltă, experții de mediu susțin că proiectul ar putea duce la liberalizarea tăierilor, deoarece proprietarii de terenuri, care dețin între 10 și 100 de hectare, vor putea să taie și să exploateze lemnul mult mai ușor. Acest pas ar putea duce la milioane de metri cubi de lemn tăiat legal din păduri.

Citeste si:
România sufocată. Berceanu: Anual, în România, 25.000 de oameni mor...
România sufocată. Berceanu:...

„Rămânem la același sistem cu marcă, în care se marcă arborele care trebuie exploatat sau dacă vreți, invers vorbind, marca reprezintă indicatorul de ilegalitate sau legalitate în pădure. Acea marcă poate fi și falsificată, se șterge, nu se vede după o anumită perioadă de timp. Noi recomandăm și monitorizarea transporturilor folosind inteligența artificială. Acea inteligență artificială, acele camere, să poată să stabilească volumul din camionul respectiv și să poată să facă o comparație cu declarația făcută. Totodată, să stabilească dacă nu cumva s-au făcut mai multe transporturi pe același set de documente.”, a afirmat Radu Melu, manager păduri la WWF România.

În fiecare an, din pădurile României sunt recoltați legal 19 milioane de metri cubi de lemn, în timp ce în România sunt în jur de șapte milioane de hectare de păduri.

Citeste si:
Ministrul Mediului: “În 10-15 ani, România nu va mai pune pe piață...
Ministrul Mediului: “În 10-15...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2023 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.