Alexandru Arșinel a murit la 83 de ani. Fiul său, Bogdan, a confirmat informația. Marele actor se confrunta cu probleme cardiace.

Actorul Alexandru Arșinel a murit

Marele actor Alexandru Arșinel a murit la vârsta de 83 de ani, din cauza unor probleme cardiace care l-au chinuit în ultima vreme. Fiul actorului, Bogdan, a confirmat decesul.

„Da, este adevărat”, a confirmat Bogdan, pentru Fanatik.

Maestrul a fost internat la Spitalul Universitar din București în data de 20 septembrie. Îndrăgitul actor a avut nevoie, din nou, de îngrijiri medicale. Acesta fusese dus la spital de către fiul său pentru escară, o iritație a pielii care apare, de regulă, la persoanele care stau mult timp la pat. Și luna trecută actorul a fost internat la Institutul Clinic Fundeni, în secția de Terapie Intensivă.

Alexandru Arșinel s-a confruntat cu multe probleme de sănătate. În 2021, îndrăgitul actor a fost supus unei intervenții pe cord, iar în urmă cu nouă ani a fost supus unui transplant renal. Legenda teatrului românesc s-a luptat cu diabetul și cu tensiunea. Maestrul a bucurat inimile românilor mai bine de 60 de ani numai la Teatrul Constantin Tănase.

Retail jobs

Biografie

Încurajat de mama sa, Alexandru Arșinel s-a pezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În 1960, acesta a fost ales să prezinte, alături de colega Cici Dumitrache, un spectacol televizat, regizat de Valeriu Lazarov. Aceea a fost prima întâlnire cu divertismentul și cu televiziunea în primul sediu al TVR din strada Moliere.

În anul 1964, a dat concurs la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, unde a jucat alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu, Zizi Șernab, Mihai Ciucă și mulți alții. Tot de atunci a început să formeze un cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând naștere cupletelor scrise de Puiu Călinescu.

  • A fost directorul Teatrului de Revistă Constantin Tănase din 1998 încoace.
  • A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din întreaga țară și din străinătate, cât și în diferite producții cinematografice și seriale de televiziune. Printre ele se numără „Vacanța mare”, „Cerul începe la etajul trei”, „Ana și hoțul”, „În fiecare zi mi-e dor de tine” sau „Miss Litoral”.

Citeste si:
Au trecut 15 ani de la moartea lui Adrian Pintea. Care au fost...
Au trecut 15 ani de la...

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații" de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

Citeste si:
Maria Dragomiroiu, declarații cu ochii în lacrimi despre Alexandru...
Maria Dragomiroiu, declarații...

De asemenea, a fost protagonistul multor spectacole de teatru, divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale - Evergreen, Cântece de Crăciun, Ce faci astă seară tu?, Olé, Parfum de romanță' sau „La mulți ani viață!”. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones.

Filmografie

  • Cine e Didina? (1972)
  • Ultimele zile ale verii (1976)
  • Serenadă pentru etajul XII (1976)
  • Ana și „hoțul” (1981)
  • Ca-n filme (1984)
  • Vară sentimentală (1986) - barmanul de la bufetul comunal
  • Colierul de turcoaze (1986) - Wilensdorf
  • În fiecare zi mi-e dor de tine (1988)
  • Muzica e viața mea (1988)
  • Flăcăul cu o singură bretea (1990)
  • Miss Litoral (1991)
  • A doua cădere a Constantinopolului (1994)
  • Paradisul în direct (1995)
  • Sexy Harem Ada Kaleh (2001)
  • Războiul sexelor (2007 - 2008)
  • Toată lumea din familia noastră (2012)

Dublaj voce

  • Cartea Junglei: ursul Baloo
  • Cartea Junglei 2: ursul Baloo
  • Mașini: șeriful
  • Mașini 2: șeriful
  • Robin Hood (1973): Micul John
  • Ratatouille: maestrul Auguste Gusteau
  • În 2006 și 2011 actorul a fost ales de Disney Pixar pentru a oferi vocea românească a șerifului în filmul de animație Mașini.
Citeste si:
Mara Bănică este în doliu. A murit tatăl ei: „Te iubesc până la...
Mara Bănică este în doliu. A...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Septembrie 2022 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.