Anca Parghel s-a născut pe 16 septembrie 1957, în Câmpulung Moldovenesc, a terminat Liceul de Muzică din Iași și tot acolo și-a continuat studiile la Conservator. Nu a trecut mult și s-a gândit să spună altora ce înseamnă muzica și cum a înțeles-o ea. Solista care a iubit nemărginit jazzul a murit în 2008, după ce a fost internată în spital în urma unor dureri de cap și de stomac, fiind ulterior diagnosticată cu un cancer ovarian, care era ereditar. În ultimele luni din viață i-au fost alături cei doi băieți ai săi, Tudor și Ciprian Parghel. 

Cum e viața băieților Ancăi Parghel, după ce aceasta a murit de cancer

Anca Parghel a predat canto, pian și improvizație la Liceul de Muzică din Suceava, în București, la Conservator în Belgia și Namur, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg, în Germania, la Silsoe și Cleolaine Workshops în Marea Britanie și la Chișinău până în 1989. A cântat în cadrul marilor festivaluri de jazz din 1984 și în cluburile de jazz din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria și Elveția.

De-a lungul carierei a împărțit scena cu muzicieni români celebri, între care Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, cât și cu personalități remarcante din jazzul mondial, cum ar fi Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillip Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek.

Sfera profesională mergea ca pe roate, însă sănătatea nu a mai lăsat-o să aducă bucurii publicului. Artista s-a stins pe 5 decembrie 2008 la Spitalul Județean din Timișoara, după ce a fost diagnosticată cu cancer ovarian. Cu câțiva ani înainte, aceasta reușise să învingă un cancer la sân. Ultima luptă i-a fost fatală. Până în ceasul morții i-au fost alături copiii: Tudor și Ciprian - rodul iubirii ei cu pictorul Virgil Parghel.

Ei au moștenit talentul de la mama lor

Tinerii au moștenit talentul muzical de la mama lor. Tudor a urmat Conservatorul în Belgia, apoi a predat improvizație timp de câțiva ani. În 2013 a lansat prima piesă în limba portugheză alături de trupa sa, iar în 2016 s-a căsătorit. Între timp, în memoria celei care i-a dat viață, și-a tatuat pe braț câteva cuvinte care îi amintesc de ea.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

„Iubesc toţi oamenii, nu mă agăţ de unul singur, iubesc şi pietrele, şi florile, şi cerul albastru, şi soarele şi arăt asta, nu mă sfiesc- sunt cuvintele mamei mele, cele mai frumoase cuvinte posibile, exact ceea ce reprezenta ea, ce arăta ea, ce transmitea ea, de fiecare dată când mă uit la tatuaj îmi aminteşte', a mărturisit fiul Ancăi Parghel.

Ciprian, băiatul cel mare al regretatei interprete, lucrează tot în domeniul muzical. Spre deosebire de fratele său, viața sa personală este ceva mai bogată. A avut o relație cu Ozana Barabancea, fostă elevă a Ancăi Parghel, apoi a avut trei copii cu trei femei. A treia nepoată a cântăreței de jazz s-a născut în 2015 și mama ei este Irina Sârbu, cântăreață pe care Anca Parghel a apreciat-o în mod deosebit, fiindu-i mentor.

Citeste si:
Adrian Mutu a trecut prin momente grele. Ce poreclă avea fostul...
Adrian Mutu a trecut prin...

Elogii aduse marii artiste

Aura Urziceanu: „Ceea ce e trist este că era încă tânără și este păcat, este mare păcat că s-a stins din viață. Lasă în urmă doi fii îndurerați, dar ea rămâne vie pentru publicul care a aplaudat-o și a admirat-o. Pe lângă durere, ea rămâne vie în inima tuturor - a publicului. Anca Parghel va fi în continuare cu noi prin ceea ce a realizat - discuri, filmări..."

Harry Tavitian: „În primul rând a fost o colegă de-a noastră cu care am cântat mulți ani, de la începutul anilor '80, pe la toate festivalurile de jazz - Sibiu, Iași, Costinești, Cluj. Era un talent nativ de la început, era evident lucrul acesta. De la început a fost în prima linie a jazzului românesc, începând cu anii '85, sigur, respectând generațiile. Întotdeauna când aveam ocazia să cântăm împreună era deliciul publicului. Personal, am organizat foarte multe concerte de jazz în Constanța, orașul meu natal, și la multe dintre aceste concerte ea se număra printre invitații principali."

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Mircea Tiberian: „Anca Parghel a fost pentru jazz unul dintre cele mai mari talente pe care le-a dat țara noastră. În afară de voce, avea o capacitate de creație și o vitalitate ieșită din comun. Toate aceste calități au făcut-o o mare cântăreață. Și, probabil că dacă s-ar fi născut pe alte meleaguri, alta ar fi fost traiectoria sa. Pentru noi, a fost important că a existat și este o mare pierdere pentru muzica românească."

Horia Moculescu: „Probabil că abia dispariția ei va evidenția valorile pe care le-a avut, pentru că a avut o multitudine de talente. A fost pianistă, a fost muziciană, a fost cântăreață, a fost pedagogă, a fost hazoasă, a fost prietenoasă. Cum să mai înlocuiești acum pe cineva care cânta la pian de 35 de ani, cineva care cânta jazz tot de 35 de ani, cineva care a avut mii de concerte... Cum poate fi inlocuit?."

Citeste si:
Gogoașă din „Trăsniții”, diagnosticat cu cancer. Cum se simte...
Gogoașă din „Trăsniții”,...

Johnny Răducanu: „Era o cântăreață foarte importantă pentru noi și... dacă ar fi fost o sută ca ea... O țară are nevoie de o sută de cântărețe grozave", a spus Johnny Răducanu, subliniind faptul că, în România, jazzul duce lipsă de interprete, "în afară de Aura Urziceanu și de alte câteva fete care cochetează cu jazzul. Păcat că a murit. Pe Anca Parghel o cunosc de 20 de ani, dar românii o cunosc abia de un an..."

Anca Romeci - Radio România Muzical: „Anca Parghel este întristarea tuturor Divelor ce se cred Number One".

Discografie


  • Tinerii dansează (Electrecord, 1986)

  • Soul, My Secret Place (Blue Flame, 1987)

  • Magic Bird (cu Mircea Tiberian) (Electrecord, 1990)

  • Indian Princess (Blue Flame, 1990)

  • Octet Ost (Amadeo, 1990)

  • Ron und Tania (Polydor, 1991)

  • Is That So? (Koala, 1992)

  • Airballoon (Nabel, 1992)

  • Beautiful Colours (Nabel, 1993)

  • Carpathian Colours (Nabel, 1994)

  • Jazz, My Secret Soul (Intercont Music, 1994)

  • Indian Princess (Jazz Specials Edition) (Miramar, 1995)

  • Noapte albă de crăciun / White Christmas Night (Prima Club, 1994)

  • Midnight Prayer (Intercont Music, 1996)

  • Primal Sound (Acoustic Music, 1999)

  • Zamorena (Roton, 2007) (ft. Tom Boxer)

  • Colind pentru România (Roton, 2008) (ft. Fly Project)


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.