Anul acesta, pe data data de 21 septembrie, s-au împlinit 90 de ani de la nașterea lui Dem Rădulescu. A fost pentru țara noastră un excepţional profesor, remarcabil actor de comedie, de teatru, film şi televiziune. 

Viața actorului de geniu

Dem Rădulescu s-a născut la 21 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de negustori. Copilăria sa nu a fost deloc una ușoară și își amintea cu greu cum avea voie să mănânce doar un borcan de vinete împănate şi o pâine, din cauza sărăciei. A fost atras de lumea teatrului, încă de la o vârstă fragedă, doar că mama lui nu îi permitea să meargă, de exemplu, la la spectacolele marelui Tănase, din cauza faptului că era mult prea mic pentru a înțelege și pentru a putea orivi piesele respective. A văzut, însă, primul spectacol din viaţa lui, “Gioconda iubeşte”, cu Maria Tănase, d-abia în anul 1943.

A învățat la liceul din Râmnicul Vâlcea, iar după terminarea acestuia, a fost nevoit să să aleagă între sportul de performanță și actorie. Un lucru mai puțin știut despre el este faptul că a fost a fost boxer de performanţă, la categoria semi-mijlocie și că a reușit să obțină chiar și o stea de aur, în orașul lui natal. Dem Rădulescua debutat în actorie la un bal organizat de fanfara gării, la vârsta de doar 17 ani.

Pasiunea lui l-a făcut să urmeze studiile la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o în anul 1954, ca şef de promoţie. Datorită rezultatelor excelente pe care le-a obținut, marele actor a fost repartizat la la Teatrul Naţional din Bucureşti, sub coordonarea marelui regizor Sică Alexandrescu pe care l-a privit mereu ca pe tatăl său. Prima piesă în care a jucat s-a numit „Mielul turbat“, scrisă de Aurel Baranga. Mai apoi, a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa “Steaguri pe turnuri” (unde îl juca pe „banditul” Rijikov), în anul 1956.

Actorul a fost căsătorit cu Paula Rădulescu, o mare actriță și balerină la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, de care mai apoi s-a separat. După divorțul de fosta soție, s-a fost căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu, fosta sa studentă de la I.A.T.C., cu care are o fiică. Aceasta s-a născut la 14 octombrie 1986 și a fost Irina Rădulescu. Ea a călcat pe urmele părinților săi, fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.

Citeste si:
Cine a fost Ana Aslan. Ea a descoperit tinereţea veşnică: „Nu se...
Cine a fost Ana Aslan. Ea a...

”O zi în care n-ai râs e o zi pierdută. Omul are nevoie de râs, la nivelul celulei. Buna dispoziţie, se ştie, dizolvă adrenalina pe care o provoacă durerea, supărarea, enervarea. (…) Comedia e salvarea. Mi se pare un medicament extraordinar pentru că omenirea e bolnavă. Şi câte situaţii de comedie adevărată există în viaţă! Suntem clovni într-un mare circ”, a fost motto-ul lui Dem Rădulescu.

A jucat în piese de I.L.Caragiale (“O scrisoare pierdută” – Caţavencu, Farfuridi, Cetăţeanul turmentat, “Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, “D’ale Carnavalului”), Mihail Sebastian, Aurel Baranga (“Siciliana”, jucată în 1600 de reprezentaţii), Maiakovski (“Ploşniţa”), Bernard Shaw, Shakespeare, Haşek (“Soldatul Sveik”) etc.

Citeste si:
Ciprian Porumbescu, bântuit de umbra unei iubiri imposbile. Viața...
Ciprian Porumbescu, bântuit...

Cum s-a ales cu porecla de Bibanu'

Faptul că marele nostru actor a fost poreclit Bibanu’ nu mai este un secret pentru nimeni, dar foarte puține persoane au idee cum s-a ales cu această poreclă. El însuși a povestit, în cadrul unui interviu, de ce a fost numit așa. Tatăl regretatului artist era negustot de pește, iar într-o zi fratele lui mai mare a luat un biban, l-a dus la școală cu scopul ca unul dintre profesorii lui să îl folosească precum un material didactic. În urma acestui gest, porecla s-a prins de el și nu i-a dat pace toată viața, nici măcar după ce a reușit să intre la Teatru.

„Tata era negustor de peşte, în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor. Mai întâi lui i-au spus copiii Bibanu. După aia mi-au zis „Fratele lu Bibanu'”, pe urmă porecla s-a prins de mine. Acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu’. După ce am intrat la Teatru, m-am pomenit într-o zi că un student din anul III, vâlcean de-al meu, striga după mine „Mă, Bibanule!”. Şi Bibanu am rămas”, povestea regretatul actor, potrivit libertatea.ro.

Citeste si:
Adrian Mutu a trecut prin momente grele. Ce poreclă avea fostul...
Adrian Mutu a trecut prin...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2021 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.