Producția serialului „Adela”, de la Antena 1, are o distribuție impresionantă cu peste 20 de actori, din care fac parte nume precum Maria Buză, Marian Râlea, Mihai Călin sau Anca Sigartău. Cea din urmă, atât în producție, cât și în viața reală, a trecut prin momente grele. Totul a început în 2015, când a avut probleme cu legea din cauza postului de manager al Teatrului Bacovia.

Serialul Adela. Povestea neștiută a Ancăi Sigartău. A fost urmărită penal de DNA

În anul 2015, Anca Sigartău a ocupat postul de manager al Teatrului Municipal Bacovia din Bacău, în urma unui concurs controversat în care a fost acuzată că a câștigat postul „pe pile”. La scurt timp, în urma organizării unui festival de teatru în orașul cu pricina, a fost învinuită că a dirijat o parte din banii publici către un ONG din Bacău, în beneficiul consilierului ei privat, Dragoș Pandele.

În fața presei, bărbatul a confirmat întâmplarea, adăugând că a fost plătit cu un comision din sponsorizările pe care le-a adus în cadrul evenimentului. După ce scandalul a împânzit toate ziarele din România, actrița a declarat că demisionează, apoi a revenit asupra deciziei. În data de 5 aprilie 2016, Tribunalul Bacău a declarat ilegal concursul prin care Anca Sigartău a devenit manager al Teatrului și l-a anulat. Vedeta a demisionat cu câteva zile înainte de pronunțarea sentinței.

Situația s-a adâncit și, pe fondul dezvăluirilor din spațiul public, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis un dosar de urmărire penală. În decursul cercetărilor, DNA a cerut sprijin Curții de Conturi; instituție care, în urma verificărilor, a făcut public un raport. Conform documentului, statul ar fi fost prejudiciat cu peste 700.000 de lei după festivalul organizat de artistă. Autoritățile au revenit asupra urmăririi penale în anul 2020, sub suspiciunea de încălcare a legislației referitoare la cheltuielile din fonduri publice.

Date biografice

Anca Sigartău s-a născut în București, în familia unor dascăli. Tatăl, originar din Ardeal, era profesor de istorie, iar mama, moldoveancă, profesor de fizică. Actrița a urmat Școala de Muzică și Liceul "George Enescu" din București, iar la 14 ani făcea parte din corul „Voces Primavera”. În 1985 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Dem Rădulescu.

Citeste si:
Probleme pentru Oana Moșneagu și Vlad Gherman, înainte de nuntă! Ce...
Probleme pentru Oana Moșneagu...

A primit premiul pentru cea mai bună actriță la Gala Tinerilor Actori - Costinești, în 1989, precum și premiul pentru cel mai bun rol de comedie, pentru rolul Puck în „Visul unei nopți de vară", în 1992. Face parte din trupa Teatrului Bulandra din 1991 și este apreciată în piese precum „Vreau să fiu actriță”, „Visul unei nopți de vară”, „Poveste de iarnă” sau „Trei surori”. În 2007-2008 a fost prezentatoarea emisiunii Excentricii la TVR Cultura, colaborează cu Teatrul Metropolis și dublează în limba română pentru desenele animate realizate de Disney.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Iunie 2021 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.