În ultimii ani, tehnologia de realizare a telefoanelor inteligente a avansat într-un mod rapid, iar noile acronime pe care le găsești la descrierea ecranului sunt intimidante. Dar dacă îți dorești să afli ce înseamnă toate acele abrevieri, am pregătit un articol interesant cu multe informații utile. 

Ce tipuri de ecrane există

AMOLED, LCD, LED, IPS, TFT, PLS, LTPS, LTPO, sunt doar câteva dintre definițiile cu care trebuie să te descurci, ca și cum ai fi un specialist în domeniu. Asta se întâmplă deoarece ecranele dintre care trebuie să alegi au trecut de la dimensiuni mici si rezoluții scăzute, la modele pliabile și rezoluție 4k. De exemplu, când vine vorba despre un ecran pentru telefon Samsung, va trebui să știi diferența dintre AMOLED, Super AMOLED și Dynamic AMOLED.


  1. Ecrane LCD


LCD este prescurtarea de la Liquid Crystal Display (ecran cu cristale lichide). Această tehnologie implică o gamă de cristale lichide care sunt iluminate cu ajutorul unei lumini de fundal. Avantajul este că au un cost accesibil și funcționează destul de bine chiar și când sunt expuse în lumina puternică a soarelui. Dezavantajul este reprezentat de culorile mai puțin intense. Există două tipuri de LCD, respectiv TFT și IPS.


  • TFT (Thin-Film Transistor) este recunoscut ca unul dintre cele mai vechi modele de ecrane LCD, fiind apreciat pentru costurile reduse de producție, dar evitat din cauza consumului major de energie.


  • IPS (In-Plane Switching) reprezintă o tehnologie avansată, bazată pe TFT, care beneficiază de o lumină de fundal mai puternică, oferind culori mai intense. Cu toate acestea, consumul de energie este la fel de mare.



  1. Ecranele LED


Prescurtarea vine de la Light-Emitting Diode, o tehnologie din ce în ce mai populară, care funcționează cu ajutorul diodelor. Nu mai este necesară lumina de fundal, fiind de ajuns aprinderea diodelor, atunci când se activează ecranul. Avantajul major se reflectă în consumul redus de energie și oferirea unui contrast superior al culorilor. Există două tipuri de ecrane LED, respectiv OLED și AMOLED.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...


  • OLED (Organic Light-Emitting Diode) este o tehnologie ce are la bază un material care produce propria lumină. Deși păstrează avantajele ecranelor LED (consum redus și contrast puternic), ecranele OLED au dezavantajul că nu oferă o calitate majoră a imaginii, atunci când se află în lumina directă a soarelui. Cu toate acestea, sunt preferate pentru culorile strălucitoare și mișcarea rapidă, precum și posibilitatea creării unor displayuri flexibile.


  • AMOLED (Active Matrix, Organic Light-Emitting Diodes) este, la bază, o tehnologie OLED, dar care beneficiază de câteva componente suplimentare. AMOLED include TLT, astfel încât alimentarea cu energie este mai rapidă, iar cu ajutorul TXT se controlează în mod diferit pixelii. Practic, unii pixeli pot fi aprinși, în timp ce alții sunt complet opriți.

    Citeste si:
    Avantaje ale utilizării cutiilor din plastic stivuibile în industrie!
    Avantaje ale utilizării...

Tehnologia Super AMOLED

A fost introdusă de Samsung, fiind o variantă a ecranelor LED. Motivația din spatele acestei tehnologii este îmbunătățirea funcționării în lumina puternică a soarelui. De asemenea, Super AMOLED necesită mai puțină energie decât un display Samsung a505, din gama OLED. Lansată inițial pentru modelele din gama de top, Super AMOLED este acum disponibilă chiar și pe telefoanele cu specificații obișnuite. Din acest motiv, Samsung este recunoscut ca fiind producătorul unora dintre cele mai bune ecrane de pe piață. Chiar dacă prețul final este influențat de costurile de producție ridicate, utilizatorii din toată lumea sunt de acord că alegerea unui telefon cu ecran Super AMOLED este una dintre cele mai bune decizii.

Pe de altă parte, persoanele pasionate de produsele Apple, consideră că modelul iPhone XS Display, care se regăsește pe modelul iPhone XS Max, este cel mai bun din lume.

Citeste si:
Avantajele și beneficiile utilizării făinii de cocos în dieta ta
Avantajele și beneficiile...

Alegerea ecranului potrivit pentru tine este o decizie subiectivă, pe care o poți lua în funcție de preferințele și nevoile personale. Ține cont de informațiile din acest articol, iar misiunea ta va fi mult mai ușoară.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2023 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.