Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului în perioada 4-9 Septembrie 2022 și este organizat de către Asociația Română de Inginerie Seismică, împreună cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Evenimentul științific de nivel înalt se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, și reunește 700 de participanți din peste 60 de țări, care își propun să identifice modalități de reducere a riscului seismic prin cooperarea, comunicarea și dezbaterea progreselor europene, dar și să promoveze ingineria seismică și seismologia, în vederea creșterii rezilienței societății la cutremur.

Conferința, organizată pentru prima dată în România, este cadrul propice pentru a furniza cunoștințe esențiale de către specialiști din cercetare, proiectare, învățământ, dar și de către reprezentanți ai sectorului construcțiilor, fiind un mediu creativ pentru împărtășirea celor mai noi studii si progrese în domeniu.

Organizarea la București a celei de-a Treia Conferințe Europene de Inginerie Seismică și Seismologie (3ECEES) poziționează remarcabil țara noastră în ariile europene ale educației și cercetării. Ediția găzduită de România vine în continuarea primei conferințe desfășurate la Geneva, Elveția, în anul 2006, fiind urmată de ediția din Istanbul, Turcia, din anul 2014. Acest format al Conferinței este o urmare a nevoii sesizate în domeniu de a reuni, o dată la opt ani, specialiști din domeniile ingineriei seismice și seismologiei.

Prin 3ECEES ne propunem stimularea cooperării europene în aceste domenii, depășirea frontierelor cunoașterii și oferirea către factorii de decizie a informațiilor necesare pentru reducerea riscului seismic și creșterea rezilienței societății la dezastre naturale. Conferința beneficiază de o participare europeană de cel mai înalt nivel, asigurată de specialiști consacrați din domeniu, profesori universitari și experți din Europa care vor susține numeroase prelegeri invitate interesante” a declarat prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, Rector al Universității Tehnice de Construcții București (UTCB)

Citeste si:
retailArena 2023: cifrele înregistrate la cea de-a 11-a ediție a...
retailArena 2023: cifrele...

Evenimentul este de o importanță majoră, atât la nivel global, cât și local în contextul în care în România 14 surse seismice contribuie la hazardul seismic, fiind o țară cu risc seismic ridicat. Potrivit cercetătorilor, în secolul al XX-lea momentul seismic eliberat de sursa seismică de adâncime intermediară Vrancea a fost de aproximativ trei ori mai mare decât cel eliberat de toate sursele seismice din Italia.

În calitate de reprezentant al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și vicepreședinte al Comisiei Europene de Seismologie (ESC) coordonez partea de seismologie din cadrul celei de-a Treia Conferințe Europene de Inginerie Seismică și Seismologie - 3ECEES București, România. Conferința oferă o oportunitate excelentă pentru schimbul de experiență între cercetători, profesori și experți care lucrează în domeniul seismologiei și aplicațiilor conexe, inclusiv aspectele sociale ale seismologiei.

Citeste si:
GoTech World, cea mai mare expo-conferință a industriei IT din...
GoTech World, cea mai mare...

Pe de altă parte, seismologii și inginerii au în prezent un rol important în sprijinirea societății în domeniul reducerii riscului seismic. Scopul principal în cazul unui cutremur puternic este reducerea numărului total de pagube și pierderi de vieți omenești” a declarat dr. ing. Constantin Ionescu, Președinte CA și Director General INCDFP.

În cele șase zile de eveniment vor fi dezbătute pe larg de către specialiști de peste tot din lume subiecte vitale și de interes global, precum: seismicitatea Europei, analiza hazardului seismic, proiectarea clădirilor și structurilor la acțiunea cutremurelor de pământ, vulnerabilitatea și riscul seismic, consolidarea seismică a clădirilor, expunerea seismică, dar și lecțiile învățate de la cutremurele recente.

Citeste si:
A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023
A patra conferință Autentic...

Decizia de a organiza cea de-a treia ediție la București a fost luată în anul 2018 prin voturile Asociației Europene de Inginerie Seismică și a Comisiei Seismologice Europene. Candidatura României a fost susținută de către rectorul UTCB, prof. dr. ing. Radu Văcăreanu și de către directorul general INFP, dr. ing. Constantin Ionescu.

Sponsorii ediției din acest an ai Conferinței Europene de Inginerie Seismică și Seismologie sunt SCC Erbașu (Platinum), Kinemetrics (Gold), Spektra (Silver) și Progetto Sisma (Silver), evenimentul fiind sprijinit în calitate de parteneri media de către: New Money, Business-Review, Wall-Street.ro și 9am.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.