Mihai şi Răzvan au creat un robot pe care l-au numit Maria. Robotul va avea musculatură facială şi piele artificială. Răzvan spune că, în câţiva ani, Maria va fi un robot umanoid. Maria ar putea înlocui meserii. Acum băieții lucrează la un soft care să îi permită să recunoască oamenii.

Robotul Maria a fost creat în urmă cu aproximativ doi ani de Mihai şi Răzvan. Ei erau elevi la Liceul de Informatică şi i-au unit aceeaşi pasiune: robotica. Mihai a pornit acest demers singur şi apoi a solicitat ajutor, iar acum are o echipă şi voluntari care asistă la dezvoltarea robotului. A pornit cu elan şi nu s-a lăsat descurajat de lipsa finanţărilor.

„Probabil ar fi fost realizabil într-o săptămână sau două dacă am fi avut finanţările sau să fi avut pe cineva care să ne susţină din acest punct. Îi mai lipsesc multe de fapt, pentru că acum este doar o idee de a arăta, de a vedea lumea ce vrem să facem. Vrem să o facem să aibă inclusiv musculatură facială, la un moment dat să îi punem şi piele artificială, să fie cât mai vizibilă, să fie un info point pe care să îl punem în mall-uri sau, sperăm, chiar şi pe stradă. Să reţină oamenii, să ştie data viitoare să vorbească cu ei foarte bine”, a spus Mihai Melnic, creatorul robotului Maria.

Răzvan este programatorul principal al echipei. El se ocupă de softul de control al robotului şi are planuri mari cu viitorul robot umanoid. Şi-a identificat deja şi un reper din lumea ingineriei.

„Elon Musk, pentru mine, aş putea spune că este un fel de erou. Este un om care a reuşit să facă ceea ce şi noi încercăm să facem şi este o sursă de inspiraţie. Momentan, lucrăm la un soft care să îi permită Mariei să recunoască oamenii cu care vorbeşte şi să îi poată urmări prin cameră, cu ajutorul senzorului. Camerele vor fi instalate în ochi. Va avea o cameră în ochiul drept şi un senzor de distanţă pentru ochiul stâng pentru a ajuta la focalizare”, a declarat Răzvan Ciopraga, programator soft robotul Maria.

Despre Maria cu siguranţă vom mai auzi, mai ales că Mihai şi Răzvan lucrează la noi achiziţii şi abilităţi pentru robot.

Citeste si:
Aproximativ 2,6 milioane de români își sărbătoresc onomastica de...
Aproximativ 2,6 milioane de...

„Maria va arăta ca un om sau va semăna cu un om şi va putea oferi informaţii pe diverse domenii. Vrem să încercăm să implementăm un sistem de simulare a emoţiilor”, a spus Răzvan.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Aprilie 2021 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.