Imagini în infraroșu ale uneia din lunile planetei Saturn, Enceladus, capturate de nava spațială Cassini, au relevat dovezi puternice de gheață în emisfera nordică a satelitului.

Faptul că urmele de gheață sunt proaspete ar putea fi un indiciu al faptului că aceasta at fi apărut din interiorul lunii. Vestea este semnificativă deoarece Enceladus este considerată de mulți oameni de știință drept unul dintre cele mai promițătoare locuri de căutare a vieții în sistemul solar.

Cercetătorii NASA au aflat încă din 2005 că Enceladus nu este un satelit obișnuit. Atunci au observat pentru prima dată că luna scoate la suprafață gheață și vapori dintr-un ocean subteran care se ascunde sub o crustă groasă de gheață. Imaginile în infraroșu surprinse recent se potrivesc cu locația acestei activități intense.

Mai mult, în octombrie 2019, o echipă de cercetători de la Universitatea Liberă din Berlin a găsit urme de compuși organici în zonele înghețate ale lui Enceladus. Acești compuși pot reprezenta indicii ale elementelor constitutive ale aminoacizilor, precursorii formelor de viață pe Pământ.

"Tehnica cu infraroșu ne arată că suprafața polului sud este tânără, ceea ce nu este o surpriză, deoarece știam despre jeturile care aruncă materialul înghețat acolo”, a declarat într-un comunicat NASA Gabriel Tobie, cercetător VIMS la Universitatea din Nantes, Franța.

Echipa de cercetători plănuiește să folosească aceeași tehnică pentru a studia lunile înghețate ale planetei Jupiter, Ganymede și Europa.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Septembrie 2020 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.