Un avion cu formă bizară, în formă de V, a zburat pentru prima dată fără echipaj și a trecut testul cu brio.

Conceptul revoluționar pentru industria aviației a fost proiectat de Delft University of Technology. Un mare al aviației, compania aeriană KLM, a finanțat dezvoltarea proiectului.

Proiectul a progresat de la randări pe calculator la un model la scară capabil de zbor, care a fost recent testat într-un prim zbor fără echipaj.

Lung de trei metri și cu o greutate de doar 25 de kilograme, modelul este semnificativ mai mic decât un avion Flying-V la scară normală, dar informațiile culese îi vor ajuta pe cercetători să evalueze performanța avionului. Iar, rezultatele primului test de zbor sunt promițătoare. Datorită designului inedit, în formă de V, avionul este cu 20% mai eficient din punctul de vedere al consumului de combustibil decât cele mai avansate aeronave de pe piață la momentul actual.

Inginerii care au lucrat la proiect s-au declarat surprinși de cât de bine s-a purtat avionul în zbor.

"Una din cele mai mari temeri era că avionul nu va decola deoarece calculele noastre arătau că rotație ar putea fi o problemă," a spus Roelof Vos, profesor la Delft's University of Technology, citat de CNN.

Cea mai mare problemă a fost întâmpinată la aterizare când avionul s-a înclinat înainte și înapoi.

Chiar dacă rezultatele primului test sunt promițătoare, mai este încă mult de muncă până când avionul va putea zbura cu pasageri.


Despre autor:


Ultima actualizare: 8 Septembrie 2020 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.