Descoperirea virusului SARS-CoV-2 în apa reziduală colectată din Barcelona în martie 2019 ar putea schimba toate teoriile cu privire la emergența acestuia.

Existența noului coronavirus a fost luată la cunoștință în decembrie 2019, iar în câteva săptămâni, acesta urma să ajungă în toată lumea, inclusiv în Europa. Primul caz de pe bătrânul continent a fost anunțat în Franța, la final de ianuarie 2020.

Aceste informații, însă, ar putea să nu mai fie de actualitate. Cercetătorii au descoperit prezența virusului în mostre de apă reziduală colectate în Barcelona în data de 12 martie 2019. Rezultatele cercetării au fost trimise către un important jurnal medical și au fost publicate deja în arhiva medRxiv.

Această cercetare este parte dintr-un proiect care încearcă să detecteze coronavirusul în apele reziduale, pentru a facilita adoptarea de măsuri preventive timpurii. Mostre congelate de apă reziduală au fost analizate, iar virusul era prezent în apa din 15 ianuarie 2020, dar și în cantități mici, într-o mostră din martie 2019.

Prezența virusului detectată în martie a.c. arată că SARS-CoV-2 era în Spania cu 41 de zile înainte de declararea primului caz.

Posibile cazuri timpurii, confundate cu gripa

Albert Bosch, profesor la Facultatea de Biologie a Universității din Barcelona și coordonatorul cercetării, spune că dacă anul trecut au existat infectări cu Covid-19, acestea ar fi putut fi confundate cu gripa obișnuită, iar astfel nu s-au putut lua măsuri pentru combaterea transmisiei comunitare.

Bosch mai spune că Barcelona primește vizitatori dintr-o mulțime de colțuri ale lumii și e de părere că o situație similară s-ar fi putut produce și în alte orașe.

Între timp, pe măsură ce noi focare apar în Catalonia, președintele Quim Torra a afirmat că guvernul va impune noi restricții dacă va fi nevoie: ”Nu vom ezita să luăm vreo măsură care trebuie luată. Guvernul catalan pune sănătatea publică mai presus de toate”, conform catalannews.com.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Iunie 2020 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.