NASA pune la bătaie câteva zeci de mii de dolari pentru cei care reușesc să creeze cel mai bun design al unei toalete folosibile pe Lună.

NASA a lansat o competiție la finalul căreia speră că va reuși să găsească una sau mai multe soluții inovatoare cu privire la problema deșeurilor umane în spațiu.

Mike Interbartolo, managerul proiectului legat de dezvoltarea unei toalete folosibile în spațiu, spune că ”acesta nu e punctul principal al misiunii spațiale, nu ne întoarcem pe Lună doar ca să spunem că am făcut treaba mare acolo, dar nici nu vrem o nouă situație similară cu Apollo.”

Cei care iau parte la acest concurs pot câștiga o parte din premiul de 35.000 dolari, dacă oferă un design de toaletă pentru misiunea Artemis. Aceasta are ca scop să readucă oameni pe Lună și să ducă prima femeie pe satelitul natural al Pământului.

Tehnologia toaletelor spațiale a evoluat mult din perioada misiunilor Apollo, când astronauții trebuiau să își lipească pungi de posterior pentru a putea să-și facă nevoile în spațiu. Din păcate, un astfel de mecanism nu era întotdeauna sigur, iar accidente s-au mai întâmplat.

Toaleta de pe Stația Spațială Internațională e de fabricație rusească și folosește tehnologia de aspirare pentru a preveni dificultățile date de realizarea acestor procese fiziologice în spațiu.

NASA vrea un sistem nou, însă, care poate funcționa pe suprafața lunară, care are totuși gravitație, chiar dacă este de șase ori mai mică decât cea a Pământului.

Participanții la concurs trebuie să țină cont de specificațiile tehnice impuse de NASA. Designul trebuie să fie mai ușor de 15 kilograme, raportat la gravitația Pământului, să nu fie mai mare de 0,12 metri cubi și să nu fie mai zgomotos decât o toaletă obișnuită. De asemenea, trebuie să se plieze atât pe nevoile femeilor, cât și pe cele ale bărbaților.

Eleganța și designul, dar și posibilitatea de a oferi ceva mai multă intimitate vor fi punctate în plus de NASA.

Citeste si:
Noua Toyota Land Cruiser: legenda revine cu un design retro
Noua Toyota Land Cruiser:...

Misiunea Artemis-3 ar trebui să demareze în 2024 și va trimite un bărbat și o femeie la Polul Sud al Lunii. Aceasta va fi prima misiune lunară după 1972. ”Pe măsură ce ne pregătim de acest eveniment extraordinar, nu trebuie să uităm de nevoile obișnuite ale astronauților”, spune Interbartolo.


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 Iunie 2020 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.