Un lac vechi de peste 50.000 de ani și-a schimbat recent culoarea, iar oamenii de știință nu găsesc o explicație concretă pentru fenomen.

Lacul Lonar, din statul Maharashtra, India, și-a schimbat brusc culoarea în urmă cu câteva zile, iar toți cei care au văzut apa se întreabă care e cauza schimbării.

Experții cred că una dintre cauzele acestei schimbări ar fi salinitatea ridicată a apei. Există și teoria conform căreia prezența algelor în apă a dus la colorarea în roz a apei. Firește, e luată în calcul și teoria care cuprinde ambii factori.

Gajanan Kharat, un geolog local, spune că asta s-a mai întâmplat în trecut, dar că schimbarea n-a fost atât de proeminentă.

”Anul acesta, lacul arată mult mai colorat deoarece salinitatea apei a crescut”, spune Kharat, care adaugă că ”volumul de apă din lac a scăzut, iar acesta e mai puțin adânc, astfel că salinitatea a crescut și s-au produs câteva schimbări interne”, notează cnn.com.

Kharat spune că cercetătorii vor să afle și dacă prezența algelor roșii a influențat culoarea apei. Mostre din lac au fost deja trimise la mai multe laboratoare, iar în urma analizelor se va stabili ce a dus la schimbarea culorii apei.

Lacul, aflat la aproximativ 500km est de Mumbai, s-a format acum 50.000 de ani, în urma unui impact cu un meteorit.


Despre autor:


Ultima actualizare: 12 Iunie 2020 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.