Sci-Tech 13 Mai 2020 15:10

În urmă cu un mileniu, luna a dispărut complet de pe cer pentru luni întregi. Iată cum explică specialiștii acest fenomen inedit.

În anul 1110, satelitul natural al Pământului a dispărut de pe cer. Un nor uriaș de particule bogate în sulf s-a împrăștiat în stratosferă, întunecând cerul luni întregi, înainte de a se depune în cele din urmă pe Pământ, scrie ScienceAlert.com.

Fenomenul a fost observat de oamenii de știință după ce au analizat nucleele ghețarilor, unde au găsit aerosoli cu sulf produși de erupțiile vulcanice. Aceștia au ajuns în stratosferă, apoi s-au așezat din nou pe suprafața pământului.

Chiar dacă aceasta este o metodă eficientă de a observa activitatea vulcanică de-a lungul timpului, datele nu sunt mereu precise.

În acest caz, oamenii de știință au presupus că depozitul sulfuros a fost lăsat de o erupție majoră dezlănțuită în 1104 de Islanda Hekla, un vulcan numit "Poarta către iad."

Problema este că, specialiștii au ajuns în urmă cu câțiva ani, la concluzia că Groenlanda Ice Core Cronology 2005 (GICC05) a fost oprit timp de șapte ani, în primul mileniu.

Cronicarii medievali povestesc despre o eclipsă de lună extrem de întunecată

Pentru a investiga acest fenomen bizar, echipa de cercetătorii a căutat înregistrări medievale de eclipse lunare ciudate, cu aspect întunecat, care ar putea corespunde cu ceața stratosferică a unei erupții vulcanice majore.

Potrivit cercetătorilor realizate de NASA, au fost înregistrate șapte eclipse de lună vizibile pe teritoriul Europei între 1100 și 1120. Printre ele se numără și descrierea unui eclipse petrecute în Mai, 1110, când luna a devenit extrem de întunecată.

Deși evenimentul este bine cunoscut de către astronomi, studiile nu au menționat până acum prezența unui depozit sulfuros în atmosferă, provocat de o erupție masivă, deși aceasta ar fi explicația logică, spun autorii studiului.


Despre autor:


Ultima actualizare: 13 Mai 2020 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.