Sci-Tech 4 Mai 2020 12:00

Pământul pierde gheață din Calota Glaciară într-un ritm alert, în principal din cauza încălzirii oceanelor determinată de schimbările climatice. Un nou studiu realizat de NASA arată că Antarctica și Groenlanda pierd, în medie, peste 300 de miliarde de tone de gheață anual. Aceasta ar umple mai mult de 127 de milioane de piscine de dimensiuni olimpice.

Această pierdere de gheață a determinat creșterea nivelului mării cu aproximativ un centimetru între 2003 și 2019. Aceasta înseamnă mai puțin de o treime din cantitatea totală de creștere a nivelului mării observată în oceanele lumii, potrivit studiului.

Temperaturile mai ridicate ale verii sunt în principal de vină pentru această pierdere de gheață, conform NASA. Temperaturile calde au topit gheața de la suprafața ghețarilor.

NASA spune că a înregistrat datele de la satelitul ICE-SAT 2 care a fost lansat în 2018 pentru a face măsurători detaliate, iar datele au fost apoi comparate cu măsurătorile luate de satelitul ICE-SAT 1, care a colectat date din 2003 până în 2009, permițând cercetătorilor să genereze o imagine completă a complexităților schimbării straturilor de gheață și a perspectivelor asupra viitorului Groenlandei și Antarcticii.

„Dacă urmăriți un ghețar timp de o lună sau un an, nu veți afla multe despre cum acesta este afectat de schimbarea climei”, a declarat Ben Smith, glaciolog la Universitatea din Washington și autor principal al noii lucrări.

„Avem acum un interval de 16 ani între ICESat și ICESat-2 și putem fi mult mai siguri că schimbările pe care le vedem în calota glaciară au legătură cu schimbările pe termen lung ale climei”, a mai susținut acesta.

Alex Gardner, glaciolog la Laboratorul de Propulsie Jet al NASA din Sudul Californiei, a declarat pentru NASA că noua analiză dezvăluie răspunsul straturilor de gheață la schimbările climatice în detaliu.

„Este ca un contrafort arhitectural care deține o catedrală", spune Helen Amanda Fricker, un glaciologist la Institutul de Oceanografie Scripps de la Universitatea din California San Diego, citată de CNN.

Citeste si:
Patru persoane din Suedia au murit după ce au căzut într-un lac
Patru persoane din Suedia au...

Despre autor:


Ultima actualizare: 4 Mai 2020 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.