Sportul este o componentă indispensabilă unui stil de viață sănătos și, totodată, o activitate ce ar trebui practicată de către fiecare persoană aptă din punct de vedere fizic. Deși majoritatea oamenilor efectuează exerciții fizice sub formă de activități extracurriculare, sportivii de performanță se bucură de un timp mai îndelungat și mai intens desfășurând diferitele forme de exerciții.

Indiferent de intensitatea și modul în care se pun în practică activitățile sportive, riscul de accidentare există permanent. Pentru a putea evita apariția unor leziuni nedorite, este întotdeauna încurajat sportul efectuat sub îndrumarea specialiștilor și/sau antrenorilor.

Atunci când, însă, accidentele se produc, majoritatea pot beneficia de tratament și recuperare într-un interval scurt sau mediu de timp.

Cele mai frecvente leziuni sportive. Tratament și prevenție

Fie că este vorba despre o simplă durere in calcai, la nivelul genunchiului sau de o afecțiune mai severă, fiecare leziune trebuie examinată de către un medic pentru a determina gradul de afectare și a evalua tratamentul necesar și pașii de recuperare.

Printre cele mai întâlnite leziuni sportive se regăsesc următoarele:


  1. Contuziile


Contuziile, denumite popular „vânătăi”, reprezintă leziuni ale țesutului moale, localizate, bine delimitate, fără o comunicare cu exteriorul (spre deosebire de plăgi, care străpung tegumentul și ajung în exterior).

În majoritatea cazurilor, contuziile necesită repaus, aplicare de gheață și, în cazul unor dureri severe, analgezice. În situația unei contuzii craniene, în funcție de severitatea loviturii, poate fi necesară o investigație imagistică (de obicei, un CT) pentru a putea exclude o afectare cerebrală.

Prevenția contuziilor poate fi uneori dificilă, însă sporirea atenției în timpul desfășurării activităților sportive ar trebui să reducă riscul de accidentare.


  1. Entorsele


Entorsele sunt unele dintre cele mai întâlnite leziuni sportive. Acestea presupun întinderea sau chiar ruperea ligamentelor unei articulații, cu instalarea unei simptomatologii de tip inflamator și dureros.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Tratamentul diferă în funcție de gradul de severitate, variind de la simplul repaus și aplicarea de gheață, până la administrarea analgezicelor, terapia fizică sau chiar intervenția chirurgicală.

Pentru a preveni entorsele, este crucial ca înainte de orice antrenament să existe o rutină de exerciții de încălzire.


  1. Luxațiile


La fel ca și în cazul entorselor, luxațiile sunt comune în lumea sportivilor și apar ca urmare a unor mișcări bruște, violente sau a unui impact puternic.

O luxație se recunoaște prin deplasarea segmentelor osoase din cadrul unei articulații de la locul lor anatomic obișnuit. Tratamentul constă în reducerea articulației în poziția sa normală și imobilizarea acesteia pentru o perioadă de timp în scopul vindecării.

Citeste si:
5 leziuni comune ale pielii - cum le identifici și ce semnificație au
5 leziuni comune ale pielii -...

Prevenția este similară cu cea din cazul entorselor: practicarea exercițiilor de încălzire înaintea fiecărui antrenament. În plus, este necesară evitarea situațiilor periculoase (ex: antrenamente în zone ce predispun la accidentări, precum un teren deformat).


  1. Tendinita


Cu toate că sportul este o componentă esențială unui stil de viață sănătosi, efectuarea activităților sportive în exces poate avea efecte negative.

Un exemplu de suprasolicitare îl reprezintă tendinita, denumirea pentru inflamația tendoanelor. Aceasta poate apărea în orice zonă a corpului, este dureroasă și scade performanțele sportive în timp.

Tratamentul constă în repaus, aplicare de gheață, analgezice și reorganizarea antrenamentelor viitoare în scopul evitării unei alte suprasolicitări. Prevenția presupune efectuarea exercițiilor fizice în limite suportate bine de propriul organism.

Citeste si:
Ce plan are Guvernul pentru a reduce deficitul. Măsurile propuse de...
Ce plan are Guvernul pentru a...


  1. Fracturile


Deși mai rare, fracturile osoase sunt posibile în timpul desfășurării exercițiilor fizice. Acestea pot varia ca număr și severitate și pot presupune un tratament strict ortopedic sau chiar chirurgical.

Pentru a preveni fracturile, este important să se utilizeze întotdeauna echipament sportiv adecvat tipului de activitate desfășurat, să se sporească atenția în cazul sporturilor ce presupun un grad de risc ridicat și, totodată, să se efectueze exercițiile de încălzire înaintea antrenamentelor pentru a preveni alunecările și căderile.

În concluzie, activitățile sportive sunt indispensabile unei vieți sănătoase. Atunci când sunt desfășurate în mod corect și sub îndrumarea specialiștilor, riscul de accidentare scade semnificativ. Totuși, chiar și în cazul leziunilor sportive, tratamentul este adesea suportiv, iar recuperarea este rapidă.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iulie 2023 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.