Pielea este cel mai mare organ al corpului și, în același timp, cel cu cea mai mare comunicare cu mediul înconjurător. Aceasta reprezintă, astfel, bariera ce separă organismul uman de factorii agresori externi și ajută procesele fiziologice să se desfășoare în parametrii normali.

Dat fiind faptul că tegumentul nostru este organul cel mai ușor de vizualizat și de examinat frecvent, leziunile de la nivelul său se pot observa încă din stadiile timpurii.

Integritatea structurală și funcțională a pielii nu deține doar un rol estetic, ci are un impact major asupra întregii stării de sănătate. Prin urmare, orice afecțiune, oricât de neînsemnată ar putea părea, trebuie identificată și, ulterior, examinată de către medicul specialist (dermatolog).

Cele mai comune leziuni ale pielii

Chiar dacă medicul are o experiență vastă în a identifica rapid în cadrul unei consultații de rutină modificări ale tegumentului, aproape întotdeauna primul care observă leziunile este pacientul.

Pentru a te putea asigura că vei recunoaște cele mai comune leziuni ale pielii, cinci dintre ele au următoarele caracteristici-cheie:

  1. Eczemele

Eczema este o leziune de tip inflamator a pielii, recunoscută prin erupțiile roșii sub formă de pete uscate, scuamoase și pruriginoase (asociate de mâncărimi). Uneori, poate fi însoțită de senzație de arsură.

Eczemele se întâlnesc cu preponderență în pliurile cutanate (de exemplu, în axile, încheieturi, zona gâtului), dar pot apărea și pe alte zone ale corpului.

  1. Acneea

Acneea este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii regăsită cu preponderență în rândul adolescenților, dar posibil de identificat și la adulți sau chiar la nou-născuți.

Leziunile din acnee sunt diverse, inflamatoare sau non-inflamatoare, sub forma unor chisturi, pustule, noduli sau, pur și simplu, a unor puncte mici, negre. Etiologia este adesea hormonală, iar severitatea simptomelor poate varia și necesita un tratament mai agresiv (de exemplu, în acneea nodulară și nodulo-chistică).

Citeste si:
Îngrijește-ți pielea într-un mod rapid și eficient chiar acum!
Îngrijește-ți pielea într-un...
  1. Dermatita de contact/alergică

Dermatita de contact reprezintă reacția locală a pielii ca urmare a atingerii unui factor iritant sau alergen (de unde reies și cele două tipuri principale de dermatită de contact: iritativă sau alergică).

Pentru a recunoaște o dermatită de contact, se urmăresc erupții cutanate roșii, umflate, uneori veziculare și asociate de mâncărime. Simptomatologia se regăsește în zona în care s-a produs contactul cu factorul extern.

  1. Psoriazis

Anumite boli cronice pot avea manifestări la nivel cutanat. Un exemplu comun întâlnit de boala imunologică de tip cronic este psoriazisul, o afecțiune inflamatoare caracterizată prin eruptiile sale specifice (plăci roșii, dure, bine delimitate, acoperite cu scuame albe sau argintii).

Erupțiile din psoriazis pot fi asociate cu mâncărimi și senzație de arsură. În lipsa unui diagnostic corect și a tratamentului, leziunile pot evolua semnificativ și pot acoperi o suprafață mare a pielii.

Citeste si:
Dușurile reci au grijă atât de pielea ta, cât și de sănătatea mintală!
Dușurile reci au grijă atât...
  1. Infecțiile cutanate (Molluscum Contagiosum)

Întrucât pielea este organul ce comunică cel mai mult cu mediul exterior, aceasta este, totodată, și cel mai expus organ la agenții infecțioși.

În mod obișnuit, suprafata pielii prezintă numeroase bacterii saprofite (bacterii ce trăiesc pe suprafața tegumentului și nu cauzează o stare patologică). În unele situații, însă, anumiți agenți infecțioși, printre care și Molluscum Contagiosum, se pot infiltra și pot determina apariția unor leziuni tegumentare.

Molluscum Contagiosum este o infecție virală cutanată manifestată prin erupții veziculare și/sau nodulare (noduli mici cu aspect de perle). Leziunile se regăsesc cu preponderență pe zona gâtului, pe față, pe trunchi, precum și în zona inghinală.

Citeste si:
Cinci beneficii ale exfolierii pielii
Cinci beneficii ale...

De cele mai multe ori, nu este necesară administrarea unui tratament, întrucât infecția trece de la sine în mai multe săptămâni sau luni.

În concluzie, pielea este un organ cu o suprafață mare expusă la factori agresori externi și care poate prezenta atât manifestări locale, directe (dermatita de contact), cât și manifestări asociate unor boli cronice (psoriazis) sau ale unor infecții (molluscum contagiosum). Indiferent de tipul de leziune, cauza apariției și severitatea simptomelor, este esențial ca aceasta să fie examinată de către un medic dermatolog în scopul obținerii diagnosticului corect și începerii tratamentului adecvat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Septembrie 2023 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.