Premierul României, Marcel Ciolacu, a propus mai multe măsuri de reducere a deficitului.Președintele PNL, Nicolae Ciucă, va propune în coaliție ca, în paralel cu măsurile pentru încadrarea în ținta de deficit, să fie conceput un plan de bugetare multianuală și să fie promovate reforme care să stimuleze investițiile, afacerile și dezvoltarea.

Planul Guvernului pentru a reduce deficitul

Guvernul discută astăzi planul de măsuri fiscal bugetare și ordonanța de urgență pentru economii la buget. Premierul a propus mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor.

El susține, printre altele, comasări și desființări de instituții cu tăieri de 15% din posturi, inclusiv Institutul Levantului și alte institute de cercetare, suspendarea construirii cu bani de la buget a sălilor de sport și căminelor culturale.

Și PNL vrea mai puțini șefi în administrația publică, mai puțini secretari de stat, un plan de bugetare multianuală și cere să fie promovate reforme care să stimuleze investițiile, afacerile și dezvoltarea.

Măsurile propuse de PSD

1. Crearea cadrului legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri ( achiziția de medicamente necesare funcționării spitalelor de către Consiliile Județene în parteneriat cu spitalele din județ și testarea unor proiecte pilot)

2. Reducerea cu 30% a numărul de secretari de stat/subsecretari de stat

3. Reducerea numărul de funcții de conducere de la 12% în prezent la 8% din umărul total de funcții publice

4. Pentru situațiile în care normativele de personal nu permit aplicarea acestora pentru constituirea serviciilor, direcțiilor și direcțiilor generale exp. sănătate, educație, apărare națională etc. Obligația se aplică în privința funcțiilor de conducere, respectiv un procent de funcții de conducere de maxim 8%

5. Acordarea voucherelor de vacanță numai pentru funcționarii publici cu un venit sub nivelul salariului brut de 10.000 lei

6. Comasarea/desființarea instituțiilor subordonate Ministerelor/Guvernului/Parlamentului după regula generală: "Fiecare minister are în teritoriu la nivel național/județean o sigură autoritate națională/deconcentrată" și reduce cheltuielile de personal și funcționare cu min. 15%. Impact pe digitalizare și pe simplificarea procedurilor

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

7. Descentralizarea serviciilor publice de la nivel central către autoritățile publice locale acolo unde este posibil: sport, cultură, direcțiile de sănătate publică, direcțiile județene sanitar-veterinare, inspectorate școlare și trecerea lor în subordonarea/coordonarea/autoritatea autorităților publice locale

8. Suspendarea pe o perioadă de un an de zile a programelor de investiții finanțate exclusiv din fonduri ale bugetului de stat de tipul: săli de sport, cămine de cultură, bazine de înot, complex sportiv, săli polivalente etc. pentru proiecte aflate în stadiu de organizare a procedurilor de achiziție publică

9. Stabilirea de limite pentru deschiderea de credite bugetare lunar pentru cheltuieli de personal, materiale și servicii și investiții numai în limita evoluției lunare a soldului deficitului bugetar

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

10. Instituțiile publice de subordonare centrală/locală aflate sub autoritatea/coordonarea/subordonarea autorităților centrale/locale trebuie să aibă un număr de peste 50 de posturi ocupate, cu atribuții care NU se suprapun cu ale altor instituții/autorități publice. Eventuala comasare a instituțiilor publice existente trebuie să conducă la o reducere a cheltuielilor de personal și funcționare cu 15% și a numărului de posturi efectiv ocupate de 50%

11. Reducerea cu 50% a consilierilor directorilor generali și directorilor generali adjuncți ai companiilor de stat/locale

12. Limitarea indemnizațiilor (componentă fixă) la membrii Consiliilor de Administrație/Supraveghere/Conducere la nivelul echivalent a 1,5 salariului mediu brut pe ramura de activitate unde își desfășoară activitatea compania, dar nu mai mult decât indemnizația lunară brută a unui secretar de stat.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

13. Desființarea institutelor de cercetare/institutelor autonome care nu sunt relevante în actualul context socioeconomic (Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Turism, Institut de cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, Institutul Levantului)

14. Comasarea/absorbția/reorganizarea regiilor autonome/departamentelor de stat care nu se justifică pentru funcționare autonomă/independentă. Comasarea trebuie să aibă ca rezultat reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal și funcționare și o reducere cu 15% a posturilor efectiv ocupate

15. Actualizarea redevențelor ADS (300 ha în administrare, redevențe 2,5 mil lei/semestru) și ANIF.

16. Comasarea unor societăți comerciale/companii ale statului român/agenții cu profil de activitate similară (RADIOCOM, Societatea Română de Radiodifuziune)

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Măsurile propuse de PNL

„Nu e corect să plecăm de la tăieri şi reduceri ca filosofie. Noi trebuie să vedem cum ne atingem obiectivul de ţară – dezvoltarea rapidă a României. Am avut investiţii record, sunt şanse să mai avem şi în următorii doi ani, trebuie să vedem cum folosim oportunităţile. Deci, ca atare, regândirea statului şi a relaţiei cu mediul de afaceri, ca şi regândirea veniturilor la buget nu trebuie să mai aibă loc doar în momente de criză, când ne strâng cu uşa organismele internaţionale, altfel, pe bună dreptate.

Acum nu avem de ales, trebuie să acţionăm rapid, pe termen scurt, dar trebuie să vedem şi perspectiva. Coaliţia trebuie să creeze un grup permanent care să lucreze pentru soluţiile care dezvoltă România, nu doar o ţin în nişte parametri pe hârtie", le-a transmis preşedintele PNL liderilor liberali înaintea şedinţei coaliţiei.

Măsurile PNL pentru planul de reducere a cheltuielilor şi atragerea de venituri la buget:

1. Ministerul Finanţelor va crea un mecanism care va evalua calitatea cheltuielilor ordonatorilor de credite, în aşa fel încât cei care sunt mai eficienţi vor primi sume mai mari, iar cei care nu sunt eficienţi, li se vor diminua din sumele alocate.

2. Mai puţini şefi în administraţia publică, cu structuri mai eficiente

3. O reformă a deconcentratelor - se vor comasa instituţiile care au rol similar

4. Instituţiile şi UAT-urile vor fi stimulate să achiziţioneze în comun servicii sau produse pentru a obţine un preţ mai mic.

5. Numărul secretarilor de stat va scădea cu 20%.

6 . Limitarea numărului de membri în Consiliile de Administraţie

7. Limitarea abonamentelor cu telefonia mobilă în instituţiile publice, dar şi a altor consumabile, luată în calcul

8. Mediul de afaceri şi investiţiile să fie protejate cât mai mult în contextul măsurilor de reducere a deficitului.

9. Vânzarea de carte şi manuale şcolare să rămână la cota de TVA actuală.

10. Bugetarii care câştigă 10.000 lei lunar să nu beneficieze de vouchere de vacanţă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Iulie 2023 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.