Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au anunțat un proiect pentru construirea a 100 de noi unități de pompieri.

Raed Arafat, șef DSU: „Avem un proiect pentru construirea a 100 noi unități de pompieri”

Cele două entități au în vedere înființarea a 100 de noi subunități de pompieri, îndeosebi în mediul rural, a informat, miercuri, la Botoșani, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Cel din urmă a arătat că pentru construirea noilor subunități din subordinea IGSU ar putea fi atrasă o finanțare europeană.

„Deschiderea unor noi unităţi de pompieri este în vizorul Ministerului de Interne şi al Inspectoratului General (IGSU n.r.) şi al Departamentului (DSU - n.r.) şi avem un proiect pe care sperăm să reuşim să îl implementăm prin fonduri europene prin care vedem înfiinţarea a 100 de noi unităţi de pompieri, mai ales în zonele rurale. De ce?

Pentru că acolo avem întârziere la reacţie şi atunci micşorarea timpului de reacţie va fi prin două aspecte: unu - modernizarea parcului auto al pompierilor, care ar trebui să se finalizeze spre sfârşitul anului viitor şi asta înseamnă maşini mai moderne care merg cu viteză mai mare decât maşinile actuale, învechite, pe care le avem, cele de nouă tone mai ales, care merg cu 30 kilometri la oră, şi doi - mai multe subunităţi şi micşorarea distanţei pentru intervenţii şi atunci într-adevăr vom reuşi să reducem timpul şi asta va conta şi pe partea medicală şi pe partea de stingere a incendiilor", a declarat Raed Arafat.

Conform acestuia, Ministerul Afacerilor Interne, prin IGSU, a început achiziția a 476 de autospeciale de pompieri, dintre care 200 cu capacitatea de 10.000 de litri de apă și 276 cu capacitatea de 4.000 de litri de apă.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Primele autospeciale, din categoria celor de 10.000 de litri, au început deja să ajungă în țară. Primele mașini din cele cu capacitatea de 4.000 de litri vor fi livrate până la finalului anului în curs, a menționat șeful DSU.

Suceava: Salvați Copiii România a deschis al treilea Centru de consiliere pentru familii refugiate din Ucraina

Organizaţia Salvaţi Copiii România a deschis cel de-al treilea Centru de consiliere şi informare pentru familiile refugiate din Ucraina, în Suceava, judeţ care preia o mare parte din copiii care se refugiază din calea războiului din ţara atacată de Rusia a informat, miercuri, Biroul de presă al organizaţiei.

Conform sursei citate, la inaugurare au participat autorităţi locale, secretarul de stat Raed Arafat, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă - Ministerul Afacerilor Interne şi Maria Mădălina Turza, consilier de Stat în Cancelaria Prim-ministrului, Guvernul României, care a anunţat demararea Planului Naţional de măsuri de integrare şi protecţie pentru beneficiarii de protecţie specială din Ucraina, pentru care vor fi alocate 200 de milioane de euro, de la bugetul de stat şi din fonduri europene.

Citeste si:
Amalia Bellantoni, live pe TikTok în timpul unui incediu. A sunat...
Amalia Bellantoni, live pe...

Conform autorităţilor naţionale, dintre cei 1,7 milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în România de la sfârşitul lunii februarie, 368.000 sunt copii, iar dintre aceştia au rămas în România aproximativ 37.000, în sistemul de protecţie specială fiind integraţi 220 de copii ucraineni.

„Vreau să vă mulţumesc pentru tot efortul pe care l-aţi făcut încă din februarie 2022. Atât eu, cât şi premierul Nicolae Ciucă, ştim că presiunea cea mai mare a fost în judeţul Suceava, la punctele de frontieră. Faptul că am reuşit să lucrăm împreună, autorităţi locale, centrale şi societatea civilă, a fost cheia succesului pe care l-am înregistrat.

Deschiderea acestui centru este esenţială. România este prima ţară din UE care are un plan despre ce vom face pe termen mediu şi lung cu refugiaţii din Ucraina, care sunt la noi în ţară. În septembrie vom avea prima reuniune a statelor europene la Bucureşti, pentru a porni o viziune comună şi un plan la nivel european. (...)

Citeste si:
Meseria de marinar va fi predată la un liceu din Tulcea
Meseria de marinar va fi...

Toate aceste măsuri din domeniul educaţiei, sănătăţii, serviciilor sociale se adresează celor care au ales să rămână pe termen lung la noi în ţară, cei care s-au înregistrat la Inspectoratul General pentru Imigrări cu statut de protecţie temporară'', a spus Maria Mădălina Turza.

Salvaţi Copiii România a început şi activităţile de sprijin socio-educaţional şi lucrează cu copiii ucraineni în două şcoli din judeţ, respectiv Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare" şi Liceul Teoretic Filadelfia.

Până acum, au fost asistate umanitar 154.719 de persoane, dintre care 87.532 de copii ucraineni şi 67.187 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse). Aceştia au primit sprijin umanitar, asistenţă socială şi educaţională, precum şi psihologică. Au fost distribuite 13.938 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 10.532 de persoane (3.602 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenţă financiară pentru a primi suport pentru o perioadă de 3 luni.

Citeste si:
Schimbări la Bacalaureat și admiterea la liceu
Noul proiect al Legilor...

„Războiul din Ucraina are consecinţe tot mai dramatice şi tot mai mulţi copii sunt nevoiţi să-şi abandoneze casele, să-şi părăsească prietenii şi să se refugieze cel mai adesea numai cu mamele lor într-o ţară străină, a căror limbă nu o înţeleg. Solidaritatea şi generozitatea românilor i-au ajutat să-şi depăşească emoţiile şi aceşti copii au acum nevoie de sprijin pe termen mediu şi lung, de asistenţă psiho-emoţională şi de integrare educaţională.

Perioada care urmează va fi una dificilă şi solicitantă şi este important să dezvoltăm instrumente prin care aceşti copii să fie sprijiniţi pe multiple paliere", a arătat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.