Ucrainenii refugiați în Bulgaria au avut parte de o lovitură grea zilele trecute. Aceștia au fost anunțați că trebuie să părăsească hotelurile în care au fost adăpostiți pentru că acolo urmează să se cazeze turiștii. Sezonul estival a început, iar autoritățile bulgare au decis să deschidă hotelurile pentru turiști. Punctul de frontieră de la Vama Veche a devenit plin de ucraineni care nu mai știu în care parte să o apuce.

Ucrainenii sunt obligați să părăsească hotelurile din Bulgaria

După ce hotelurile din Bulgaria i-au adăpostit timp de mai multe luni pe refugiații ucraineni, aceștia sunt nevoiți acum să plece. Și-au făcut bagajele, s-au urcat în autocare sau în mașinile personale și s-au îndreptat către România. Nu au o altă destinație pentru a se adăposti, iar acasă nu mai e ce a fost.

Punctul de frontieră de la Vama Veche s-a aglomerat destul de mult din această cauză. Peste 130 de autocare pline cu refugiați ucraineni au ajuns în vamă de la începutul săptămânii. Pe lângă acestea peste 6.000 de cetățeni ucraineni se vor întoarce în Ucraina pentru că nu au unde să meargă în altă parte.

Guvernul bulgar a decis ca de la 1 iunie unitățile de cazare să fie pregătite pentru a primi turiștii din acest an.

O mare parte din refugiați nu au vrut să meragă în alt oraș din Bulgaria și au decis să se întoarcă acasă, în Ucraina, acolo unde nimic nu e sigur, dar măcar e acasă.

"Am stat în Bulgaria 3 săptămâni. Astăzi plecăm în România, stăm o zi și mâine mergem acasă. În Ucraina, în Odesa", a spus Iulia, refugiată ucraineană.

Refugiații se întorc în Ucraina

Leonid este refugiat din Ucraina și a fost adăpostit într-un hotel din stațiunea Sunny Beach. De la 1 iunie ar trebui să achite cazarea pentru a continua să stea acolo, așa că a decis să se întoarcă în Ucraina.

"În Bulgaria am stat într-un hotel din Sunny Beach. Am stat pe malul mării fără nicio grijă. De pe 1 iunie, programul de ajutor s-a terminat. Guvernul a decis să elibereze hotelurile, ne-au zis că dacă vrem să mai stăm în unităţile de cazare trebuie să plătim şi nu am mai putut să stăm acolo. Nu stăm în România, o tranzităm spre Ucraina", a transmis Leonid, refugiat ucrainean.

Citeste si:
Ucraina îi îndeamnă pe refugiați să nu se întoarcă: „Va fi o iarnă...
Ucraina îi îndeamnă pe...

O altă refugiată din Ucraina care a fost primită într-un hotel din Bulgaria a spus că a făcut tot ce se putea pentru ca 50 de copii să nu trăiască cu sunetul bombelor deasupra capului.

Autoritățile din România au anunțat că refugiații ucraineni fie tranzitează țara noastră, fie se întorc în Ucraina prin diferite puncte de frontieră din țară. O altă parte pleacă spre alte țări din Europa acolo unde au rude, prieteni sau știu că pot fi primiți.

"Prin Vama Veche au intrat în țară aproximativ 2.000 de cetăţeni din Ucraina. Pe de altă parte, prin PTF Isaccea, spre exemplu, a crescut numărul persoanelor care ies din România spre Ucraina", a declarat Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Refugiații ucraineni care au primit cazare în hotelurile de pe litoralul din România vor putea sta acolo până la 1 iulie, după care vor decide împreună cu autoritățile dacă vor fi relocați sau dacă aceștia se vor întoarce în Ucraina.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.