Bacalaureatul şi admiterea la liceu vor suferi modificări majore. Ministrul a terminat draftul Legilor Educației și l-a prezentat pentru prima dată liderilor din Guvern. Vezi cum arată noul proiect și ce schimbări sunt.

Schimbări la Bacalaureat și admiterea la liceu

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, propunea un Bacalaureat cu o singură probă pentru toate materiile. Ligia Deca vrea acum o probă scrisă și una orală, separat, doar la Limba și literatura română, susțin surse Observator. De precizat este că nu este scoasă total din calcul gramatica. De asemenea, în funcție de profil, elevii vor avea și probe specifice.

Noul Bacalaureat va avea cel mult 10 probe, după cum urmează:


  • Limba și literatura română, scris și oral

  • 2 probe scrise pentru limbi străine

  • 2 probe scrise conform profilului (real/uman)

  • 1 probă scrisă din celalălt profil (uman/real)

  • Limba maternă, scris și oral

Deca propune examene de admitere proprii

În ceea ce privește admiterea la liceu, Lidia Deca vrea menținerea Evaluării Naționale, dar dorește să introducă și examen de admitere la liceu, acolo unde concurența este foarte mare, au transmis surse politice, citate de publicația numită.

Mai clar, Evaluarea Națională va fi pentru toți elevii la fel, dar va fi posibil și examen propriu pentru orice liceu vrea să organizeze o astfel de sesiune, însă doar după Evaluarea Națională.

Trebuie precizat că rectorii universităților vor avea numai două mandate și vor putea rămâne în funcție cel mult opt ani. Rămâne de văzut cum va arăta totul.

Legile Educației, până pe 15 martie în Parlament

Aleșii au decis, în ședința de marți, ca experții din partide să lucreze cu Ministerul Educației din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legilor Educației să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, miercurea trecută, că au fost discuții pentru finalizarea pachetului de legi ale educației pentru ca acestea să poată intra în dezbaterea Parlamentului odată cu începerea sesiunii parlamentare.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Șeful Executivului a completat că au fost pregătite și proiectele din domeniul educației care implică o serie de măsuri de modernizare a spitalelor din România.

Totodată, în data de 28 decembrie 2022, ministrul Educației a spus despre Legile Educației că vor fi făcute publice după terminarea procesului de consultare publică, la începutul anului viitor, după vacanță, și, cel mai probabil, vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.