Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis un mesaj de felicitare și încurajare în prima zi a noului an școlar. Acesta le-a transmis elevilor să culeagă cât mai multe cunoștințe în procesul educațional și să elimine goana după note deoarece aceasta este o practică proastă.

Sorin Cîmpeanu, mesaj pentru elevi la început de an școlar

Ministrul Educației a declarat că profesorii ar trebui să elimine să promoveze goana elevilor după note deoarece cunoștințele sunt cele care contează. Elevii sunt tentați să obțină note cât mai mari, însă nu pun accentul pe cunoștințele acumulate și depozitate pe care le vor folosi și peste ani. De asemenea, mulți părinți motivează elevii să se gonească după note cît mai mari, fără să realizeze importanța cunoștințelor în raport cu cea a notelor.

„Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu. Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă, şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraţii de dezvoltare atât personală şi cât şi profesională pentru fiecare dintre acei copii care vor alege un domeniu”, a afirmat ministrul Educaţiei luni, în prima zi a anului şcolar 2022-2023.

Ministrul a mai menționat că asigurarea unui curriculum care să fie la dispoziţia şcolilor trebuie să asigure elevilor „şansa de a atinge potenţialul maxim”. Totodată, Cîmpeanu a mai abordat și tema uniformelor. Acesta a menționat că nu a vorbit niciodată de introducerea obligatorie a acestora pentru elevi, cu toate că au existat multe speculații de acest gen. Ministrul a spus că vede cu ochi buni această practică din școlile europene, însă nu ar exista loc de introducere obligatorie în școlile din România.

„Nu am vorbit niciodată despre reintroducerea uniformelor obligatorii. Am spus întotdeauna că este bine - atât cât am văzut în sisteme de educaţie avansate, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa – să avem elevi mândri de şcoala lor, să poarte un însemn, fie că este un pin, aşa cum purtăm tricolorul putem purta însemnul şcolii, fie că este o cravată, fie că este o eşarfă, pentru fete, îmi doresc să fie mândri de şcoala lor şi acest lucru să se vadă şi prin însemne. Însemne de apreciere la adresa şcolii nu înseamnă uniformă obligatorie”, a afirmat ministrul Educaţiei luni, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, scrie News.ro

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai vorbit și despre Examenele Naționale din acest an. Oficialul a menționat că până la finalul anului calanderistic trebuie să fie finalizate noile planuri-cadru în învăţământul liceal, în aşa fel încât elevii care vor intra în clasa a noua din septembrie 2023 să poată susţine examenul de bacalaureat într-o nouă formă, adaptată schimbărilor.

„Cei care încep şcoala astăzi vor susţine examenul de bacalaureat aşa cum a fost anunţat. Singura schimbare este aceea decisă împreună cu partenerii de dialog social, a păstrării programei în forma cunoscută înainte de pandemie pentru ambele examene naţionale: evaluare naţională şi bacalaureat. Deci toţi elevii care încep astăzi şcoala vor susţine bacalaureatul în forma cunoscută., a afirmat Sorin Cîmpeanu luni.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Cîmpeanu spune că vor putea susţine un examen de bacalaureat diferit doar elevii care vor începe şcoala anul viitor după planuri-cadru noi, după un curriculum nou. Planurile-cadru vor trebui să fie finalizate în acest an calendaristic, deoarece va trebui să existe un curriculum adecvat şi adaptat. După aprobarea viitorului curriculum va fi nevoie și de noi manuale, disponibile şi în format digital.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.