Avem de două mai multe cazuri față de săptămâna trecută, semn că vârful valului 6 al pandemiei de COVID-19 se apropie. În acest context, autoritățile au început deja să ia măsuri: au redeschis centrele de testare și vor funcționa și centrele de evaluare.

Vârful valului 6 al pandemiei de COVID-19 se apropie și pune în gardă autoritățile. Măsuri

Luni, la nivel național, autoritățile au redeschis aproape 4.500 de centre de testare. Și centrele de evaluare COVID-19 vor fi repuse în funcțiune, după ce ultima raportare a Grupului de Comunicare Strategică (GCS) a arătat că, în ultima săptămână, au fost înregistrate aproape 15.000 de cazuri noi.

„Avem, în momentul de față, în circuitul COVID-19, cinci secții care nu sunt de Terapie Intensivă plus secția de Terapie Intensivă. Sunt câteva locuri libere în fiecare zi și care se ocupă imediat, pentru că e o adresabilitate crescută. Sunt aproape 150 de pacienți cu COVID-19 în fiecare zi”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist - Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș.

Autoritățile se gândesc din nou la restricții, dar, pentru moment, acestea rămân cu titlul de recomandare, cum ar fi purtarea măștii de protecție. Pe de altă parte, specialiștii recunosc faptul că vaccinurile existente nu mai sunt eficiente, cel puțin în cazul tulpinii Omicron, care predomină în România.

„Pentru doza patru, care protejează, desigur, mai ales persoanele vulnerabile, punctul meu de vedere este că ar fi bine să folosim un vaccin care oferă într-adevăr protecție și lucrul acesta ar putea fi făcut începând din luna septembrie”, a transmis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Rafila: Aproape 15.000 de cazuri noi în ultima săptămână

„În săptămâna precedentă au fost înregistrate aproape 15.000 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar 2.717 dintre acestea, adică aproape 20%, sunt cazuri de reinfecţii. În unităţile sanitare de profil sunt în acest moment internate 1.410 persoane, ceea ce reprezintă 5,84% din numărul de paturi alocate conform planului de rezilienţă", a declarat Rafila.

Citeste si:
OMS a anunțat sfârșitul pandemiei COVID-19. Ce amenințări ne pândesc
OMS a anunțat sfârșitul...

Potrivit acestuia, în săptămâna precedentă au fost înregistrate 33 de decese la pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, dintre care 22 la bărbaţi şi 11 la femei. Ministrul Sănătăţii a subliniat că în ultimele trei săptămâni s-a înregistrat o dublare săptămânală a numărului de cazuri de COVID-19.

Oficialul a precizat că a crescut și numărul deceselor, de la 16 la 33. Conform acestuia, 12% din testele efectuate au fost pozitive. Alexandru Rafila a spus că Ministerul Sănătăţii, împreună cu CNAS, trebuie să găsească „formula de finanţare" a activităţii în weekend pentru centrele de evaluare şi tratament.

Ministrul Sănătăţii a amintit că la nivelul ţării sunt 4.320 de locuri unde se desfăşoară activitatea de testare. Totodată, sunt funcţionale în prezent 169 centre de evaluare însă acestea „nu sunt foarte mult accesate".

Citeste si:
Ca să nu se vadă cât de şubred e podul peste Gilău, autoritățile au...
Ca să nu se vadă cât de...

„Vaccinarea se face la medicii de familie cu un total de 4.000 de medici de familie înscrişi în acest program. Evaluăm în continuare disponibilitatea de antivirale şi reechilibrăm stocurile de antivirale pe măsură ce ele sunt utilizate între spitale şi la nivelul centrelor de evaluare. (...) Am discutat cu serviciile de ambulanţă. Cu serviciul Bucureşti-Ilfov am discutat, pentru că Bucureştiul are o treime din cazuri apropo de solicitările legate de testare. Nu au fost foarte multe solicitări către ambulanţă.

(...) Pe măsură ce vom avea solicitări putem să introducem în funcţiune centrele acelea de prelevare de probe de recoltare care trimit probele pentru testare PCR alături de alte probe care pot fi prelevate de colegii de la serviciile de ambulanţă", a susţinut ministrul. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

Citeste si:
Bilete de tren mai scumpe cu 20% de azi. Motivarea autorităților
Condiții, nu, întârzieri și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.