A fost anunțat sfârșitul pandemiei COVID-19. Noul coronavirus nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar pericolul nu a trecut, au avertizat specialiștii. „S-a terminat doar starea de urgență la nivelul OMS”, au completat aceștia.

OMS a anunțat, „cu mari speranțe”, sfârșitul pandemiei COVID-19

„Declar cu mari speranțe încetarea COVID-19 ca urgență de sănătate globală. Însă aceasta nu înseamnă că boala nu mai este o amenințare de sănătate globală”, a fost anunțul directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Conform prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, există cel puțin trei motive pentru care se impunea schimbarea de clasificare în ceea ce privește pandemia. „De mai bine de un an, subvariantele apărute care au devenit dominante aparțin familiei Omicron și, deși au prezentat creșteri de transmisibilitate, niciuna dintre ele nu a generat modificări de gravitate a bolii. Deci, virusul a devenit predictibil”, a explicat universitarul pentru Adevărul.

Al doilea motiv este acela că, deși se înregistrează în continuare infecții generate de COVID-19, și chiar decese, nu mai există o presiune a cazurilor asupra sistemelor de sănătate. „„Se remarcă o schimbare radicală de atitudine a populației care, deși în majoritate știe că există încă riscuri legate de infecție, frecventează aglomerările umane în general fără mască, având un comportament general foarte asemănător sau chiar identic cu comportamentul pre-pandemic. Se poate conchide că oamenii au acceptat riscul și virusul tot așa cum au acceptat în timp virusul gripal și încă atâtea alte entități de același fel”, mai spune prof.dr. Emilian Popovici.

Însă, atrage atenția profesorul, „această schimbare de clasificare nu înseamnă nici că nu mai poate apărea în timp și în anumite zone geografice creșteri ale numărului de infecții”. „Și nici că nu se vor mai lua măsuri. Dar înseamnă că, în absenţa unor modificări radicale de evoluție a virusului, este foarte puțin probabil să se mai ajungă la măsuri comparabile cu cele din perioadele anterioare ale pandemiei”, a marcat medicul.

Citeste si:
OMS face avertizări dure: „Virusul se mişcă mai repede decât...
OMS face avertizări dure:...

Jurma: „Anunțul nu are o importanță directă pentru România”

Cercetătorul Octavian Jurma a scris pe pagina sa de Facebook a comentat decizia directorului OMS de a hotărî încetarea stării de urgență în privința pandemiei COVID-19, la recomandarea Comitetului pentru urgențe.

Din declarația directorului OMS, susține Jurma, nu rezultă că pandemia s-a terminat, ci doar starea de urgență la nivelul OMS. „Decizia transferă în același timp responsabilitatea pentru limitarea bolii la nivel național”, a arătat acesta.

„Deși acest Comitet de Urgență își încetează acum activitatea, trimitem un mesaj clar că țările nu trebuie să înceteze activitatea lor. COVID-19 este acum o problemă de sănătate publică instalată și permanentă care nu mai constituie o urgență de sănătate publică de nivel internațional. Cel mai rău lucru pe care o țară îl poate face este să folosească această știre pentru a coborî garda, a dezmembra sistemele pe care le-a construit sau a trimite mesaje către populație că nu mai există niciun motiv de îngrijorare față de COVID-19”, au avertizat reprezentanții OMS într-un comunicat.

Citeste si:
Noile recomandări ale OMS pentru tratarea pacienților infectați cu...
Noile recomandări ale OMS...

Pentru România, acest anunț nu are o importanță directă, apreciază Jurma, de vreme ce pentru autoritățile naționale starea de urgență cât și pandemia oricum s-au terminat în vârful valului 5 Omicron, în martie 2022. „Indirect însă, decizia ne afectează, pentru că transferul responsabilității pentru limitarea bolii COVID-19 la nivel național înseamnă că vom fi lipsiți și de puținele măsuri la care mai aveam acces datorită participării României la efortul global.

Vreau doar să subliniez că, în ciuda faptului că, la noi, pandemia s-a terminat oficial de mai bine de un an, COVID-19 a continuat să ucidă, în medie, 40 de români în fiecare săptămână a anului 2023, iar în acest sezon gripal, în care gripa a ucis 97 de români, COVID-19 a ucis 1.016 români. Așadar, anunțul este că războiul cu pandemia s-a terminat prin capitularea noastră și că acum urmează ca omenirea să gestioneze ocupația COVID-19 la nivel național”, a conchis Jurma.

Citeste si:
OMS: Pandemia va dura foarte mult, efectele vor fi resimțite zeci...
OMS: Pandemia va dura foarte...

În top cinci țări cele mai afectate de noul virus s-au poziționat SUA, cu aproape 107 milioane de cazuri, India, 45 de milioane, Franța, 40 de milioane, Germania, 38 de milioane, și Brazilia, cu 37 de milioane, potrivit statisticii înregistrate la data de 2 mai 2023.

3.393.902 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate până pe 30 aprilie, pe teritoriul României, iar 68.089 de persoane diagnosticate au decedat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.