Pastilele cu iodură de potasiu trebuie să ajungă săptămâna viitoare la populație, însă campania de distribuire a acestora s-a blocat înainte de a începe, căci medicii de familie refuză sarcina, nefiind în fișa postului. 89% dintre ei susțin că de această activitate trebuie să se ocupe alte structuri ale statului. „La 1.000 de pacienţi ne-ar trebui cam 2-3 luni ca să putem distribui aceste tablete, ceea ce este, după părerea mea, imposibil”, a declarat un medic.

Medicii de familie refuză să distribuie pastilele cu iod

Cele 27 de milioane de pastile cu iodură de potasiu au fost deja distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică din România, iar cei care ar trebui să le împartă sunt medicii de familie, numai că aceștia nu vor să audă de noua sarcină. Într-un sondaj în rândul acestora, 89% dintre ei refuză să distribuie pastilele cu iod. În plus, doctorii se tem că mulți români nu vor respecta indicațiile de administrare.

„Ar însemna ca de aici de la ieşirea din cabinet, până la următorul colţ de stradă, zilnic, să fie o coadă de zeci sau poate sute de persoane care să stea să aştepte să intre. Omul trebuie să intre în cabinet, să stea de vorbă cu mine, eu să-i stabilesc, în funcţie de bolile pe care le are, de sex, de înălţime, de greutate, doza de medicament.

Ăla trebuie şi înregistrat cu serie, număr şi dată de expirare, în fişa personală a pacientului. Avem nevoie de 10-15 minute. 12.04 La 1.000 de pacienţi ne-ar trebui cam 2-3 luni ca să putem distribui aceste tablete, ceea ce este, după părerea mea, imposibil”, a declarat Gheorghe Lascu, medic de familie Maramureș, pentru Observator.

„Nu-s pastile ca niște bomboane”

„Astea nu-s nişte pastile ca nişte bomboane. Şi-au făcut depozite de tot felul de prostii şi în pandemie şi unii din cauza porcăriilor pe care le-au înghiţit şi le-au cumpărat şi-au pierdut vieţile.La fel se va întâmpla şi cu această pastilă pentru că asta nu e o pastilă inofensivă”, a spus Irina Franciuc, medic de familie Suceava, pentru sursa citată.

Citeste si:
Dan Negru, salvat de soția sa în vacanța din India. Prin ce...
Dan Negru, salvat de soția sa...

„Ca alternative, în proporţii egale, colegii recomandă Ministerului Sănătăţii să apeleze la primării, la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă sau la farmacii. Nu putem doar un medic şi o asistentă să ne ocupăm şi de această distribuţie pentru pacienţi care, oricât speră domnul ministru că se vor programa ordonat şi vor veni într-un timp oarecare să ia pastilele, ştim că vor veni cu toţii la uşă, peste pacienţii programaţi şi ne vor face absolut imposibilă activitatea”, a transmis Raluca Zoițanu, Patronat Medici de Familie.

Ministrul Sănătății are o altă viziune

„O să vedem care este soluţia, eu prefer o soluţie care să fie acceptată, nu vreau să discutăm despre soluţii forţate Nu cred că administraţia publică are o responsabilitatea mai mare pentru sănătatea oamenilor decât medicii”, e de părere ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citeste si:
Rafila și pastilele de iod. De ce se grăbește ministrul să scape de...
Rafila și pastilele de iod....

„Administrarea de comprimate trebuie făcută în cazul unei urgenţe doar la indicaţia autorităţilor, nu trebuie luate în niciun caz înainte. Experienţa internaţională arată că în cazul unui nuclear, cum a fost de exemplu cel din Japonia de la Fukushima, nu există timpul necesar pentru distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu. S-ar crea panică, haos şi atunci trebuie să poţi să le distribui din timp populaţiei”, conchide acesta.

În ce doze se administrează iodura de potasiu, în caz de accident nuclear

Specialiştii recomandă ca pastilele cu iod să fie luate în doză unică, în cel mult 8 ore de la anunţul autorităţilor. Numai cei care au până în 40 de ani pot lua aceste comprimate.10 milioane de români ar fi eligibili. Ministrul Sănătății a anunțat, într-o conferință de presă, și dozajele care se administrează populației în caz de scurgeri radioactive:

Citeste si:
De la 1 iulie, vaccinarea anti-COVID-19 se va face doar la medicii...
De la 1 iulie, vaccinarea...


  • pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat

  • copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat

  • copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat

  • pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.

  • persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.