Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie. „Mergeţi cât mai repede să vă ridicaţi pastilele cu iodură de potasiu”, a afirmat oficialul. În spatele acestui imbold, însă, stă eșecul răsunător al marelui său proiect ca ministru al Sănătății. Iată motivul pentru care se grăbește acum oficialul să scape de pastilele de iod, când expiră și cât timp pot fi păstrate în farmacii.

De ce se grăbește ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să scape de pastilele de iod, când expiră și cât timp pot fi păstrate în farmacii

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății.

Pastilele de iod au termen de valabilitate trei ani, așa că nu se pune problema că acestea ar expira în curând, deci motivul pentru care ministrul grăbește distribuția lor este altul: o prevedere dintr-un Ordin al Ministerului Sănătății.

Deși expiră abia peste câțiva ani, pastilele de iod pot fi păstrate în farmacii doar șase luni, apoi se întorc la Direcțiile de Sănătate Publică, de unde o eventuală distribuire către populație ar fi mai complicată.

Prevederea-cheie apare într-un Ordin al Ministerului Sănătății din 21 iunie, act normativ care reglementa modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație, la articolul 9. Ordinul prevede că:

„Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din lista prevăzută la art. 1 este de 6 luni de la data recepţiei. La finalul perioadei de 6 luni farmaciile din lista prevăzută la art. 1 predau, prin intermediul companiilor de distribuţie de medicamente, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cantităţile rămase în stoc, precum şi acordurile pacienţilor, respectiv ale aparţinătorilor, pentru cazurile în care eliberarea medicamentului s-a realizat către aceştia din urmă, privind administrarea tratamentului şi prescripţiile pe baza cărora au eliberat medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, pe bază de proces-verbal de predare-primire.”

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Mai clar, Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat a cumpărat, în această primăvară, de la Antibiotice Iași, 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu 65 mg. Achiziția a costat, conform ministrului Alexandru Rafila, aproximativ 30 de milioane de lei, echivalentul a aproape 6 milioane de euro.

Rafila nu are cifre, DSP-ul are obligații

Recent, ministrul Sănătății, întrebat de jurnaliști care este procentul de pastile distribuite până acum, a afirmat că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

Ordinul emis de Ministerul Sănătății în iunie 2022 îl contrazice, însă. Actul relevă că numărul de persoane cărora li s-a eliberat iodura de potasiu este raportat lunar de farmacii la Direcțiile de Sănătate Publică, aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Citeste si:
Dan Negru, salvat de soția sa în vacanța din India. Prin ce...
Dan Negru, salvat de soția sa...

„În primele 7 zile lucrătoare ale fiecărei luni, farmaciile comunitare din lista prevăzută la art. 1 trimit către direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti în raza căreia se află o situaţie care va cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate în baza prescripţiei medicale comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum şi numărul de comprimate eliberate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5. Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a centraliza şi monitoriza distribuţia şi consumul medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate din farmaciile din lista prevăzută la art. 1.”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.