USR a susținut, marți, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, „seamănă panică generală și decredibilizează sistemul de sănătate din România" cu ultimele declaraţii pe care le-a făcut privind distribuirea pastilelor de iod”. „Mergeţi cât mai repede să vă ridicaţi pastilele cu iodură de potasiu”, a îndemnat oficialul.

USR: „Rafila seamănă panică în rândul românilor cu ultimele declarații privind pastilele de iod”

„Ministrul Alexandru Rafila seamănă panică în rândul românilor şi decredibilizează întregul sistem de sănătate cu ultimele declaraţii iresponsabile privind pastilele de iod. Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii îngreunează sau chiar blochează activitatea medicilor de familie şi accentuează riscurile pentru pacienţii cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de aşteptare până vor beneficia de consultaţie", se arată într-un comunicat de presă al USR.

Deputatul USR Adrian Wiener, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie, a acuzat lipsa discuţiilor cu medicii şi a campaniilor de informare privind distribuirea şi administrarea pastilelor de iod.

„Aşa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România. Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai până în vară din colţ în bară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua reţeta. Fără discuţii prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, domnule ministru! Sper doar că oamenii nu îşi vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor", a afirmat Wiener.

În opinia deputatului Diana Stoica, ministrul Sănătății a făcut o declarație „foarte neinspirată”, „inducând panică generală”. „În fapt, nimic nu s-a schimbat din 23 iunie când s-a publicat ordinul privind distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu, dar nu prea i-a ieşit campania de comunicare şi nici procedura, din moment ce lumea nu s-a aprovizionat pentru eventualitatea prevăzută în ordin.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Aşa că, al doilea mare proiect al ministrului Rafila, după punerea pe circuit deschis a favipiravirului, avea nevoie de un brânci discret, care, la acest moment, pare că a fost dat din vârful casei scărilor: ne sună bunicii şi părinţii speriaţi că trebuie să ia iod urgent, ne scriu prietenii că s-a întâmplat ceva, se discută că sigur ştie ministrul ceva", a susţinut Stoica.

Românii, îndemnați de ministrul Sănătății să-și ridice pastilele de iod după bombardarea centralei nucleare Zaporojie

În ultimele zile, centrala nucleară Zaporojie, care adăpostește cea mai mare centrală de acest tip din Europa, a devenit principala țintă a bombardamentelor din Ucraina. Kievul afirmă că forțele ruse au minat întregul complex, ceea ce crește riscul unui accident nuclear.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Atacarea unei centrale este un act sinucigaș, care poate pune în pericol întreaga Europă, avertizează șeful Organizației Națiunilor Unite. Drept urmare, ministrul Rafila a îndemnat românii să-și ridice pastilele de iod.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţia de Sănătate Publică de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile.

Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct. Există cerere, mai mare, mai mică. Acum, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citeste si:
Rafila și pastilele de iod. De ce se grăbește ministrul să scape de...
Rafila și pastilele de iod....

În cazul unui accident nuclear, ca măsură de protecție, pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar de cei cu vârste sub 40 de ani, în termen de 24 de ore de la producerea accidentului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.