„Mergeţi cât mai repede să vă ridicaţi pastilele cu iodură de potasiu", este îndemnul ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, după bombardamentele asupra centralei nucleare Zaporojie. Ucraina afirmă că forțele ruse au minat întregul complex, ceea ce crește riscul unui accident nuclear. Atacarea unei centrale este un act sinucigaș, care poate pune în pericol întreaga Europă, avertizează șeful Organizației Națiunilor Unite.

Românii, îndemnați să-și ridice pastilele de iod

În cazul unui accident nuclear, ca măsură de protecție, pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar de cei cu vârste sub 40 de ani, în termen de 24 de ore de la producerea accidentului.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţia de Sănătate Publică de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile.

Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct. Există cerere, mai mare, mai mică. Acum, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Centrala nucleară Zaporojie, bombardată

În ultimele zile, centrala nucleară Zaporojie, care adăpostește cea mai mare centrală de acest tip din Europa, a devenit principala țintă a bombardamentelor din Ucraina.

Rachetele lansate peste weekend au lovit în apropierea unei instalații de depozitare, unde sunt păstrate aproximativ 200 de butoaie cu combustibil nuclear uzat, susțin ucrainenii. Exploziile au aruncat în aer geamuri în unele părți ale uzinei, iar un muncitor a fost spitalizat cu răni provocate de schije.

„Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare. Dacă, doamne fereşte, se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citeste si:
Dan Negru, salvat de soția sa în vacanța din India. Prin ce...
Dan Negru, salvat de soția sa...

În urma bombardamentelor, trei dintre senzorii de radiații din jurul complexului centralei au fost afectați. Așadar, este imposibil de detectat o eventuală creștere a radioactivității în zonă și de a interveni în timp util, au transmis reprezentanții Energoatom, cei care administrau centrala până când aceasta să ajungă în mâna rușilor.

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaș”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Ping-pong de acuzații între Rusia și Ucraina pentru aceste bombardamente

Ucraian și Rusia se acuză reciproc pentru aceste bombardamente. Moscova susține că armata ucraineană ar fi vizat complexul nuclear în noaptea de sâmbătă spre duminică cu un lansator de rachete multiple de tip Uragan.

Citeste si:
Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Rusiei
Centrala nucleară Zaporojie...

„Bombardarea teritoriului centralelor nucleare de către armata ucraineană este o activitate foarte periculoasă. Este un atac foarte periculos, cu consecinţe catastrofale, dacă escaladează, pentru întreaga Europă. Ne bazăm pe ţările care au o influenţă mare asupra guvernului ucrainean să folosească această influență pentru a exclude posibilitatea continuării unor astfel de atacuri”, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Kievul respinge acuzațiile și susține că rușii ar fi minat centrala. Citează o comunicare internă în care generalul rus Valeri Vasiliev, care comandă acum garnizoana de la centrala nucleară Zaporojie, le-ar fi spus soldaților săi că situl nuclear „va fi fie pământ rusesc, fie un deșert pârjolit aici. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar voi, soldații eliberatori, trebuie să înțelegeți că nu avem de ales. Și dacă vin cele mai grele ordine – trebuie să le împlinim cu onoare!”

Citeste si:
Rafila și pastilele de iod. De ce se grăbește ministrul să scape de...
Rafila și pastilele de iod....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.