Guvernul a luat legătura cu firmele autohtone pentru producerea „în regim de urgență” a pastilelor de iod, a transmis premierul Nicolae Ciucă. El a adăugat că, în acest caz, este vorba de „substanţa activă de care avem nevoie şi care trebuie adusă în ţară”. ”Imediat se poate trece la producţie”, a completat prim-ministrul.
Guvernul a transmis că a luat legătura cu producătorii de medicamente ca în regim de urgență să producă pastile de iod
„În momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile", a spus şeful Executivului, la Digi 24.
Chestionat dacă există un interval de timp pentru acest demers, Nicolae Ciucă a spus: „Nu vă pot răspunde acum, aşteptăm răspunsul de la furnizor".
„Până în acest moment nu există depăşiri ale nivelului de radiaţie. Ca atare, revenind la ceea ce trebuie să facă Guvernul, Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează pentru o astfel de situaţie, măsuri de precauţie, astfel încât să putem să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel", a declarat premierul.
![]()
Precizările au venit în contextul în care, vineri, autorităţile locale ucrainene au anunţat că armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.
„Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei", au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate.
Românii au început să cumpere pastile de iod. Dr. Tudor Ciuhodaru: „Nu reprezintă decât o mare țeapă”
Speriați de amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, românii au început să cumpere pastile cu iod. Tudor Ciuhodaru, doctor și europarlamentar, a explicat, într-o intervenție la Antena 3, de ce acestea nu sunt eficiente în cazul unui atac nuclear.
Campania de distribuire a pastilelor cu iod s-a împotmolit înainte...

„Să nu confundăm efectele legate de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear, acolo se folosește combustibil nuclear pentru a produce energie electrică și, în caz de accident, există o remanență a acelui combustibil nuclear și a produselor de formare a acestor deșeuri de tip radioactiv.
În cazul în care vorbim despre un atac nuclear cu bombă sau rachetă, aici se utilizează practic acest produs nuclear, pentru a produce unda de șoc, căldură, distrugeri importante.
Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear?
(...) Două lucruri importante pentru toată lumea în cazul unui atac nuclear: Este important să nu fiți la nivelul solului acolo unde este unda de șoc, deci adăpostiți-vă sub nivelul solului.
Iar dacă vorbim despre radiații, să știți că nivelul de radiații, imediat după atacul nuclear este maximală în prima oră, scade cu cam 10% în primele 7 ore și în 72 de ore ajunge undeva la un 1%. Așa că, rămâneți acolo la adăpost, în subsol, cel puțin 72 de ore.
Citeste si:Guvernul pregătește pedepse mai blânde pentru șoferii indisciplinați
![]()
Trebuie să reținem foarte clar ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Putem folosi o schemă pe care să o reținem cu ușurință: S.R.I - subsol, rămâneți acolo și informaț-vă.
„Iodura de potasiu nu previne intrarea substanțelor radioactive în organism”
Să știți că simpla adăpostire într-o clădire, cât mai adânc în această clădire, reduce expunerea la radiații cu 40%, iar simpla eliminare a hainelor atunci când intrăm în acel adăpost, poate reduce nivelul de contaminare până la 90%.
Extrem de important, apropo de iodura de potasiu, nu previne intrarea substanțelor radioactive în organism, adică nu previne acea contaminare internă. Efectele ei sunt valabile doar pentru iodul radioactiv și nu pentru alți izotopi radioactivi.
Citeste si:Guvernul începe operațiunea „strâns bani la buget”
![]()
Când vorbim despre arme nucleare, bombe sau rachete, sunt peste 300 de izotopi radioactivi eliminați în acel moment. Ea poate antagoniza iodul radioactiv și de aceea se utilizează în anumite situații, dar dacă vorbim despre suplimente alimentare, tot felul de minuni care se comercializează în aceste zile, nu reprezintă decât o mare țeapă la un click distanță, care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere medical”, a explicat medicul.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
StepFWD lansează înscrierile pentru cohorta 2022 a pre-acceleratorului
Sursa: start-up.ro
-
Fuergy, slovacii care vor să aducă independența energetică în Europa
Sursa: green.start-up.ro
-
Abonamente medicale MedLife pot fi cumpărate și din George
Sursa: futurebanking.ro
-
Mama Polidinului, Sylvia Hoișie a încetat din viață la vârsta de 94 de ani....
Sursa: kudika.ro
-
Rusia vrea un sistem de educație unic, „de interes național”. Studenții ruși...
Sursa: wall-street.ro
-
Farmec vrea ajutor de stat pentru relocarea fabricii, dar nu este eligibilă:...
Sursa: retail.ro
-
Cele mai frumoase citate despre vacanța de vara
Sursa: garbo.ro