14 noiembrie 2020, 10 decese, 4 răniți, cauza - în curs de investigare. Astăzi, la un an distanță de la incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, când Secția de Terapie Intensivă a unității medicale a ars în totalitate, nu există nicio concluzie. Au fost realizate peste 100 de audieri, 18 expertize medico-legale, 6 expertize genetice și 5 percheziții informatice.
Incendiul de la Piatra Neamț: Un an de la tragedie și niciun vinovat
A trecut un an de la cumplitul incendiu de la Spitalul din Piatra Neamţ, iar ancheta bate pasul pe loc şi astăzi. 10 persoane și-au găsit sfârșitul în Secția de Terapie Intensivă, iar alte 5 au murit în spitalele în care au fost transferate.
Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al spitalului, unde se afla secția de ATI COVID-19. Inițial, personalul medical a intervenit, încercând să stingă focul și să ajute pacienții. Serviciul de pompieri s-a implicat cu cinci autospeciale de intervenție și cu o scară de intervenție pentru incendii.
Focul a avut o evoluție rapidă. Surse din anchetă au devoalat că totul ar fi pornit de la un injectomat. Incendiul a fost stins în aproximativ 25 de minute. Nelu Tătatu, atunci ministru al Sănătății, a declarat că în timpul nenorocirii au fost arse complet opt paturi ICU.
10 persoane au fost ucise în incendiu, trei femei și șapte bărbați; toți pacienți cu COVID-19, cu vârste cuprinse între 67 și 86 de ani. Opt dintre victime au pierit în incinta spitalului și alte două au decedat din cauza insuficienței respiratorii, în timp ce erau evacuate din camera aflată alături. Cătălin Denciu, medic din secție care a încercat să salveze pacienții de flăcări, a fost rănit grav după ce echipamentul său de protecție a luat foc. El a suferit arsuri de gradul 2 și 3 pe 75% din suprafața corpului.
Investigarea cauzelor
Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a deschis un dosar in rem pentru omucidere din culpă, iar ulterior ancheta, condusă de către Marius Iacob - procuror care s-a ocupat și de investigațiile privind incendiul de la Clubul Colectiv sau de incendiul de la Maternitatea Giulești - a fost preluată de Parchetul General. Dan Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a dispus conceperea a două comisii privind incendiul de la Piatra Neamț. Una este însărcinată cu determinarea cauzei probabile a tragediei, iar a doua cu verificarea respectării condițiilor de autorizare.
Gabriela Firea a fost audiată în dosarul 10 August

Spitalul de la Piatra Neamț a obținut o autorizație de securitate la incendiu înainte de 1990. Marius Filip, directorul Unității de Standardizare din cadrul Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, a declarat atunci, la Digi 24, că unitatea sanitară a prezentat anterior nereguli în ceea ce privește siguranța personalului și a pacienților.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
H&M, o nouă colaborare cu designerul casei de modă Mugler. Când va fi lansată...
Sursa: retail.ro
-
Testul Conexiunii: Ce tip de iubire te poate face fericită?
Sursa: garbo.ro
-
Roboțelul Pepper, care îi învață pe copii despre bani, în turneu național
Sursa: futurebanking.ro
-
Tarot zilnic online: Când te va căuta și de ce?
Sursa: kudika.ro
-
Ministerul Finanțelor a venit cu o nouă soluție pentru criza din piața RCA
Sursa: wall-street.ro