14 noiembrie 2020, ora 18:30, cei 8 pacienți cu COVID-19 din salonul de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț se zbat pentru o ultimă șansă la viață. La ora 18:33 izbucnește incendiul, iar oxigenul salvator le devine fatal și determină focul să se propage repede. În câteva minute, tot salonul arde. Un medic se duce să scape câțiva bolnavi și nu răzbește. Combinezonul îi ia foc și suferă arsuri de gradul III pe 40% din suprafața corpului. Astăzi, la mai bine de nouă luni de la tragedie, expertiza incendiului a fost finalizată, iar raportul INSEMEX se află pe masa Institutului Național de Expertize Criminalistice.

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț: Expertiza e finalizată

La 18:51 ajung pompierii la fața locului și activează planul roșu de intervenție. La etajul doi al unității medicale flăcările făceau scrum salonul ATI. Peste 150 de salvatori și medici conlucrează pentru a scoate din flăcări cât mai mulți oameni. În 25 de minute, la ora 19:16, incendiul este lichidat.

Capacitatea județului este depășită, așa că la 20:20 autoritățile recurg la ajutorul celor din Iași. În jurul orei 23:00 ajunge la spital și ministrul Sănătății de atunci, Nelu Tătaru.

La ora 00:30 se hotărăște transferul medicului de gardă rănit în Belgia. Prima oară e dus la Iași, apoi la Spitalul Floreasca din București. Tocmai a doua zi, în jurul orei 12:00, ajunge în Belgia. Restul pacienților au fost transferați la Spitalul Lețcani din Iași.

Astăzi, expertiza e gata, iar raportul INSEMEX e la Institutul Național de Expertize Criminalistice. Potrivit unor surse judiciare citate de Antena 3, focul ar fi izbucnit de la o candelă.

Au fost luate peste 100 de declarații în acest dosar

„După 9 luni, Institutul Național de Expertize Criminalistice a primit raportul de expertiză al specialiștilor INSEMEX Petroșani, privind incendiul care a avut loc în 14 noiembrie 2020. După 9 luni, în sfârșit procurorii pot să coroboreze aspectele sesizate până acum din declarațiile care au fost luate, peste 100 de declarații în acest dosar care se află la Parchetul General la această oră, preluat de la Parchetul de la Tribunalul Piatra Neamț.

Și concluziile, pe care eu le-am aflat pe surse judiciare, au mers către o candelă care a aprins, nu se știe cum, un cablu de injectomat de la un ventilator mecanic și așa s-a produs un scurt circuit, posibil și o scânteie care a dus la acest dezastru în urma căruia avem 15 persoane decedate”, a declarat Adina Anghelescu, jurnalist, pentru sursa citată.

Citeste si:
Oana Roman s-a săturat de minciuni. Ce a declarat despre Marius...
Oana Roman s-a săturat de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 August 2021 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.