Cătălin Denciu, medic la Terapie Intensivă, care la incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț a intrat în flăcări ca să-și salveze pacienții, a fost umilit de Ministerul Sănătății la întoarcerea în țară. Deși a suferit arsuri grave și se află în continuare în proceduri de recuperare, acesta va rămâne fără concediu medical.

Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamț, umilit de Ministerul Sănătății

Bărbatul nu își poate continua concediul medical deoarece Ministerul Sănătății nu îi permite acest lucru, din cauza unui vid legislativ. Mai clar, legislația în vigoare nu prevede ca un astfel de gest, anume faptul că doctorul a sărit în foc pentru a-și salva pacienții, să fie considerat obligatoriu pentru acordarea concediului medical în toată perioada în care se face recuperarea. Medicul Herdea a explicat cum normele și ordonanțele Ministerului Sănătății sunt în măsură să îl lase pe Denciu fără concediu medical din data de 23 august 2021.

„Ne lovim de celebra ordonanţă, OUG 158, care priveşte concediile medicale şi de normele de aplicare. Şi am să vă spun uşor traiectoria. Am încercat să luăm legătura cu doamna ministru prin Violeta Alexandru, pentru a-i prezenta situaţia şi pentru a-i solicita sprijinul.

Pentru a se găsi un punct special pentru acest om în această "minunată" lege. Pentru că nu este prevăzută o astfel de situaţie. Un om care nu a trecut printr-un accident de muncă, ci a sărit în foc ca să îşi ajute semenii, nu poate fi ajutat pentru că nu avem prevedere legală şi nu putem face nimic.

În această situaţie, am mers pe 20 iulie, la discuţii, la negocieri cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, pentru a discuta despre normele de aplicare ale acestei ordonanţe de urgenţă.

Am explicat şi am spus frumos: hai să mai introducem încă un punct la această prevedere legală pentru că avem nevoie să îl putem ajuta. Aşa cum este dr. Denciu vor fi şi alţii pentru că sistemul medical nu a întinerit. Sistemul medical este la capătul unei birocraţii lungi, la capătul unei subfinanţări cronice de mai bine de 40-50 de ani şi astfel de situaţii vor mai fi", a spus dr. Valeria Herdea.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Incendiul de la Piatra Neamț

La data de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:30, a izbucnit un incendiu în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, care a durat 25 de minute. Focul a fost cauzat de un scurtcircuit la un injectomat. 15 persoane au decedat și 4 au fost rănite. Cei care au sfârșit primeau tratament pentru COVID-19 și mulți erau ventilați mecanic.

Cătălin Denciu, medic din secție, a încercat să salveze bolnavii din flăcări și a fost grav rănit după ce echipamentul său de protecție a luat foc, suferind arsuri de gradul 2 și 3 pe 75% din suprafața corpului. Acesta a fost adus la București în noaptea de 14-15 noiembrie și pregătit la Spitalul de Urgență Floreasca pentru a fi transportat cu un avion militar la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles. Încă trei cadre medicale, un medic și două asistente, au primit îngrijiri pentru arsuri.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al unității sanitare. Inițial, medicii și asistentele au intervenit, încercând să stingă focul și să ajute pacienții. Serviciul de pompieri a venit la fața locului cu cinci autospeciale și o scară de intervenție pentru incendii. Surse din anchetă au dezvăluit că focul a izbucnit de la un injectomat și s-a răspândit rapid la sursa de oxigen.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.