Zece persoane bolnave de Covid-19 au decedat, sâmbătă seara, în urma unui incendiu izbucnit la secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piata Neamţ. Alte șapte persoane sunt în stare critică.„”

Preşedintele Klaus Iohannis se declară “profund îndurerat” de decesul pacienţilor de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ şi transmite condoleanţe familiilor îndoliate.

„Tragedia care a avut loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a îndoliat întreaga ţară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienţilor de la Secţia de Terapie Intensivă şi transmit condoleanţe şi multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoşire grabnica victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toţi cei care sunt afectaţi de acest accident îngrozitor”, a scris Iohannis, sâmbătă seara, pe Facebook.

UPDATE 22:32: Ajuns la Piatra Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că toți pacienții care au supraviețuit incendiului vor fi transferați la Iași.

Totodată, Nelu Tătaru a declarat că urmează să fie evaluată o refacere a secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

„S-a făcut celula de criză aici, inclusiv primarul, inclusiv managerul spitalului, tocmai pentru a evalua o capacitate de terapie intensivă, urmează să evaluăm şi am evaluat perspectiva Secţiei de ATI cu tot ce înseamnă dotări şi refacerea Secţiei de ATI în următoarele două săptămâni”, a spus Nelu Tătaru, la ieşirea din Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unde s-a deplasat pentru a evalua situaţia, în urma incendiului izbucnit la Secţia ATI.

UPDATE 22:30: Medicul rănit în urma incendiului izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ va fi transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale din Bucureşti.

Citeste si:
Bilanț COVID-19 în România: 396 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Bilanț COVID-19 în România:...

Zece persoane au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Şapte persoane sunt în stare critică, printre care şi medicul de gardă.

UPDATE 22:20: Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că o aeronavă de transport C-27J Spartan va decola, în noaptea de sâmbătă spre duminică, spre Iaşi pentru o misiune evacuare medicală, ca urmare a incendiului izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

„Referitor la situaţia de la Piatra Neamţ, putem confirma că Forţele Aeriene pregătesc o misiune de evacuare medicală de la Iaşi către Bucureşti, cu o aeronavă de transport C-27J Spartan. Aeronava va decola în această noapte către Iaşi, de pe Baza 90 Transport Otopeni”, informează MApN.

UPDATE 22:00: Autospeciale şi ambulanţe din judeţele Neamţ, Bacău şi Iaşi vor transporta, la Spitalul Judeţean Iaşi, pacienţii răniţi în urma incendiului care a izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, potrivit IGSU, care a anunţat că zece persoane au decedat, iar şapte sunt în stare critică, printre care şi medicul de gardă.

Citeste si:
Două persoane din România au decedat din cauza gripei
Două persoane din România au...

Resurse medicale implicate sunt următoarele: de la ISU Neamţ - o autospecială pentru transport victime multiple şi două ambulanţe SMURD cu medic, de la ISU Iaşi - două autospeciale pentru transport victime multiple şi două ambulanţe SMURD cu medic, de la ISU Bacău - o autospecială pentru transport victime multiple, de la SAJ Neamţ - nouă ambulanţe tip B.

Pentru transportul pacienţilor, mijloacele de la ISU Bacău vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul Judeţean Iaşi.

UPDATE 21:55: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, va ajunge, în curând, la Piatra Neamț și se va deplasa în cursul nopții și la Iași, unde vor fi transportate persoanele rănite în urma incendiului.

UPDATE 21:45: Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că va fi deschis încă un salon de Terapie Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani pentru a primi pacienţii afectaţi de incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ.

Citeste si:
Piatra Neamț: Ambulanță defectă în trafic, împinsă de echipajul...
Ambulanță defectă în trafic,...

„Sunt locuri pentru şase pacienţi COVID-19 pozitivi, pacienţi de Terapie Intensivă. Vor fi duşi direct la spitalul mobil de la Leţcani, unde deschidem încă un salon de şase paturi Terapie Intensivă. Două locuri libere mai erau în urmă cu două ore. Vom putea să absorbim toţi pacienţii cu probleme de la Neamţ. În total vor fi disponibile 18 paturi. Încercăm să rezolvăm problemele de personal”, a spus Dorobăţ.

Terapia Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani, care pe perioada pandemiei este spital COVID-19 şi funcţionează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, are o capacitate totală de 100 de locuri.

UPDATE 21:40: Informații despre incendiul de la Spitalului Judeţean din Piata Neamţ au fost publicate, ca „breaking news”, și de Sky News.

„Zece persoane au murit după ce a izbucnit un incendiu asupra unei secții de terapie intensivă care trata pacienții cu coronavirus din România. Alți șapte sunt răniți în urma incendiului”, scrie Sky News.

Citeste si:
Secția de Pneumologie de la Spitalul Vaslui, închisă în plin val de...
Secția de Pneumologie de la...

Totodată, informațiile au fost publicate și de Euronews, care o citează pe Irina Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, dar și pe ministrul Nelu Tătaru, care a declarat că un scurtcircuit ar fi stat la baza izbucnirii incendiului devastator.

UPDATE 21:30: Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu zece morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General.

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.

“Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, anunţă Parchetul General.

UPDATE 21:10: Potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, un scurtcircuit ar fi declanșat incendiul pe secție. Secția ATI are o atmosferă saturată de oxigen, fapt care a favorizat producerea unei explozii. Exploziile care au la bază oxigenul sunt printre cele mai violente, similare cu cele ale explozibililor militari.

„Motivul izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit, conform unei prime evaluări făcute de ISU. S-a activat planul roșu. Rămâne să vedem în ce măsura planurile au fost făcute sau în ce mod au fost corect făcute”, a mai precizat ministrul Sănătății, potrivit Libertatea.

UPDATE 21:00: Persoanele rănite în urma incendiului care a izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ vor fi transportate la Iaşi, anunţă IGSU.

Potrivit coordonatorului UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, şapte persoane care au fost afectate de incendiul izbucnit la spitalul din Piatra Neamţ vor fi transferate la două spitale din Iaşi.

Conform acesteia, spre Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ au plecat două autospeciale transport victime multiple şi două autospeciale de terapie intensivă. În pregătire se mai află o autospecială de terapie intensivă mobilă şi una de transport victime multiple.

“Aducem deocamdată şapte pacienţi, din care unul care a suferit arsuri şi şase care au COVID-19”, a informat Cimpoeşu.

UPDATE 20:39: Numărul persoanelor decedate în urma incendiului a ajuns la 10.

„Zece persoane au fost declarate decedate, iar şapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă”, a spus, la Antena 3, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Irina Popa.

UPDATE 20:30 „Avem opt decese, un salon evacuat, iar opt pacienţi o să fie transferaţi la Iaşi. O să fie transferaţi la Leţcani. Sursa incendiului e evaluată de ISU. Ei spun că ar fi un scurtcircuit”, a afirmat Nelu Tătaru, într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune Digi 24.

UPDATE 20:20: Încă un pacient rănit în incendiu a decedat, bilanțul morților ajungând la opt.

UPDATE 20:00: Alţi opt pacienţi, internaţi într-un salon alăturat, care au fost salvaţi, sunt transportați de urgență la Spitalul Judeţean Iaşi.

În secția de ATI unde a izbucnit incendiul erau internați, în două saloane, 16 pacienți.

Știrea inițială:

Șapte dintre pacienți au fost declarați decedați, iar un al optulea se află în stare critică. De asemenea, medicul de gardă a suferit arsuri de gradul II şi III pe 80% din suprafaţa corporală.

„Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI - unde erau internaţi, în două saloane, 16 pacienţi. La acest moment şapte dintre pacienţi sunt decedaţi, iar al optulea se află în stare critică. În acelaşi timp, un medic care se află în secţie se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalţi pacienţi nu mai pot fi îngrijiţi în secţia de ATI şi urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferaţi către alte spitale. Incendiul a fost lichidat de către echipele ISU Neamţ. Conducerea SJU Piatra Neamţ îi asigură pe pacienţi că, în continuare, echipa medicală este la muncă şi intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalţi pacienţi internaţi în celelalte secţii ale unităţii medicale”, se arată în comunicatul Spitalului Judeţean Neamţ”, au transmis reprezentanții Spitalului Judeţean Neamţ, într-un comunicat.

Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2020 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.