O ambulanță s-a stricat în mijlocul unei intersecții din Piatra Neamț, iar echipajul medical menit să salveze vieți omenești a fost nevoit să împingă salvarea pentru a nu bloca traficul. Autosanitara avea peste un milion de kilometri parcurși.

Piatra Neamț: Ambulanță defectă în trafic, împinsă de echipajul medical pentru a nu bloca circulația

Imagini revoltătoare au fost surprinse pe un bulevard din municipiul Piatra Neamț, unde o ambulanță s-a stricat chiar în mijlocul unei intersecții. Echipajul medical a fost obligat să împingă mașina de intervenție pentru a nu bloca traficul din zonă.

Salvarea stricată, care are peste un milion de kilometri parcurși, a transportat mii de pacienți. Aceasta nu poate fi încă înlocuită, din lipsă de fonduri pentru mașini noi.

Autospeciale de acest gen - vechi, defecte și ruginite - se găsesc în toate orașele țării și pun viețile pacienților, ambulanțierilor și a celorlalți participanți la trafic în pericol.

Cazul „Ambulanța Neamț” ia amploare. DNA extinde cercetarea penală pentru alte 13 persoane

După ce l-a reținut pe managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Neamț, Dan Dorin Morenciu, în data de 20 mai, împreună cu asistentele Elena Preda și Maria Luminița Rozoschi, pentru luare de mită, Direcția Națională Anticorupție (DNA) extinde cercetarea penală pentru alte 13 persoane.

Morenciu este acuzat de luare de mită în formă continuată, iar Rozoschi, împreună cu liderul de sindicat Gladior Andronache și Ionuț Doarbes, sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată.

Comunicatul integral al DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatele 448/VIII/3 din 20 mai 2022, 500/VIII/3 din 27 mai 2022 și 512/VIII/3 din 3 iunie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus extinderea urmăririi penale pentru infracțiuni de corupție, față de alte 15 persoane și față de managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț pentru alte infracțiuni față de cele deja mediatizate, după cum urmează:

Citeste si:
Un preot ucrainean și unul român au băut până la leșin, în Vaslui
Doi preoți, unul ucrainean și...

MORENCIU DAN DORIN, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,

ROZOSCHI MARIA LUMINIȚA, asistent-șef în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată,

ANDRONACHE GLADIOR, ambulanțier în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată,

DOARBEȘ IONUȚ, angajat în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

RASCARACHE IOANA-CĂTĂLINA, IACOB ANA-MARIA, AFLOAREI PETRONELA LARISA, ALEXA DANIELA, CIUBOTARU ALEXANDRA-ANDREEA, MATEI NECULAI VICTOR, persoană fizică (soția unuia dintre candidați), VRÎNCEANU MIHAI SEBASTIAN, FARAON IONEL, NEACȘU PETRU, JIGĂU CIPRIAN CONSTANTIN și ROȘU MARIUS, toți angajați pe o perioadă determinată în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

Citeste si:
Spitalul de Urgență Piatra-Neamț pune taxă 10 lei pentru vizitarea...
Spitalul de Urgență...

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 02 – 17 mai 2022, managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, Morenciu Dan Dorin, prin intermediul suspecților Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior și Doarbeș Ionuț, ar fi pretins și primit de la ceilalți 12 suspecți câte 4.000 euro/persoană pentru a fi declarați admiși la un concurs pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar, ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată în instituția mai sus menționată.
Suma totală de 48.000 euro solicitată în condițiile de mai sus ar fi fost remisă inculpatului Morenciu Dan Dorin de către suspecții Rozoschi Maria Luminița și Andronache Gladior în data de 17 mai 2022, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț.

Citeste si:
VIDEO „Toată pârtia a luat foc!”. Muntele Pietricica s-a aprins ca...
VIDEO „Toată pârtia a luat...

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iulie 2022 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.