La aproape un an de la producerea incendiului de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, Parchetul General susține că procurorii au administrat un probatoriu complex. Experții au făcut zeci de expertize medico-legale, expertize în construcții și cele privind rezistența materialelor, percheziții infromatice și audieri de martori.

Aproape un an de la incendiul de la spitalul din Neamț. Procurorii explică stadiul cercetărilor

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în cazul incendiului din 14 noiembrie 2020, procurorii au deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Anchetatorii susţin că au urmărit în acest dosar administrarea unui probatoriu complex:

* Au fost efectuate cercetări la faţa locului în perioadele: 14.11.2020-15.11.2020, 18.11.2020, 24.11.2020, 15.12.2020, 12.02.2021, 25.02.2021-26.02.2021, 4.03.2021, 17.03.2021, 18.03.2021, 3.06.202, 8.06.2021 şi 18.06.2021. Au fost ridicate probe materiale necesare expertizelor dispuse.

* Au fost dispuse şi efectuate 18 expertize medico-legale pentru stabilirea cauzelor deceselor, atât ale persoanelor decedate ca urmare a incendiului, cât şi ale altor persoane pentru a stabili dacă decesul s-a produs din cauza aceloraşi împrejurări. Parchetul menţionează că, în cazul uneia dintre expertize, raportul medico-legal nu a fost finalizat din lipsa documentelor necesare, documente ce au fost obţinute în urma unui ordin european de anchetă.

Retail jobs

Pentru cinci expertize dintre cele menţionate a fost sesizată Comisia Superioară de Medicină Legală. Au fost dispuse şi alte trei noi expertize medico-legale. Totodată, au fost dispuse şi efectuate şase expertize genetice în vederea stabilirii identităţii victimelor.

* A fost realizată audierea a 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparţinând personalului tehnic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi ISU Neamţ, 3 persoane vătămate, 59 aparţinători ai persoanelor decedate în incendiu, precum şi alte peste 20 de persoane lucrători la societăţi comerciale şi întreprinderi individuale.

Majoritatea persoanelor menţionate anterior au fost reaudiate pentru clarificarea împrejurărilor noi apărute pe parcursul cercetărilor.

* Au fost ridicate înscrisuri medicale şi financiar-contabile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 15 - 25 noiembrie 2020, întocmindu-se 14 procese verbale în acest sens, în cadrul unor percheziţii şi ridicări silite de înscrisuri. Ridicarea de înscrisuri a continuat pe întreaga durată a cercetărilor, ultimele demersuri fiind efectuate la 1 octombrie 2021.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

* A fost dispusă efectuarea unor expertize de către INEC Bucureşti - LIEC Iaşi, INSEMEX Petroşani, INEC Bucureşti (3 expertize), expertize în construcţii, expertize privind rezistenţa materialelor, expertiză tehnico-ştiinţifică traseologică, o constatare în materie financiară şi o constatare tehnico ştiinţifică în specialitatea electronică. Procurorii au asigurat coordonarea între echipele de experţi pentru punerea la dispoziţie a materialelor necesare efectuării expertizelor.

* Au fost efectuate cinci percheziţii informatice şi întocmite două rapoarte de analiză a datelor informatice, precum şi două reconstituiri privind modul de amenajare a salonului medical în care a izbucnit incendiul şi pentru verificarea unor ipoteze de lucru.

* Au fost efectuate şi alte acte de cercetare penală, respectiv verificări la Colegiul Medicilor, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, ISCIR, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectura Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, STS, Administraţia Naţională de Meteorologie, Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi restituiri de bunuri şi altele.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Pe măsura depunerii tuturor rapoartelor de expertiză şi de control, vor fi efectuate procedurile de comunicare către părţi, în vederea formulării unor posibile obiecţiuni. Concluziile expertizelor şi constatărilor vor fi integrate cu restul probelor pentru stabilirea situaţiei de fapt care conturează infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Parchetul menţionează că, în vederea stabilirii persoanelor faţă de care pot fi continuate cercetările în calitate de suspecţi, este necesar a fi analizat coroborat ansamblul probelor administrate.

De asemenea, în aceste zile sunt în derulare verificări solicitate de organele de urmărire penală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Pe 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

În incendiu au murit 10 persoane, iar un medic anestezist, Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări, încercând să salveze pacienţii, a suferit arsuri grave, fiind transferat la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles.

Alţi şase pacienţi dintr-un salon alăturat au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Dintre cei şase pacienţi, doar unul singur a supravieţuit. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2021 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.