Ministrul Energiei a prezentat primele concluzii ale Corpului de Control pe care l-a trimis la Complexul Energetic Oltenia, după tragedia din Cariera Jilț. Virgil Popescu a cerut și demiterea mai multor șefi din companie.

Ministrul Energiei a prezentat primele concluzii ale Corpului de Control, după tragedia din Cariera Jilț

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut, luni, demiterea atât a preşedintelui Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, cât şi a unui membru din cadrul Directoratului societăţii, Marius Negru, în urma controlului Corpului de Control din ministerul de resort.

„Raportul preliminar al Corpului de Control al Ministerului Energiei a fost finalizat şi aş vrea să prezint deficienţele din cadrul activităţii din CE Oltenia, precum şi o parte din măsurile care vor fi luate. Raportul va fi trimis spre valorificare conducerii CE Oltenia pentru a putea fi pus în practică. Responsabilităţile în cadrul tragicului accident produs în data de 17 ianuarie 2023 în cadrul Carierei Jilţ Sud sunt în curs de clarificare de către organele de cercetare penală. Noi nu facem cercetare penală.

Noi facem o cercetare administrativă şi în mod cert ancheta judiciară privind cauzele accidentului şi tot ceea ce a urmat vor beneficia de tot suportul Ministerului Energiei. În urma raportului preliminar şi a tuturor informaţiilor pe care le-am primit în ultima perioadă, vă prezint următoarele măsuri. Solicit, în acest moment, Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţii a ultimilor doi care erau din componenţa vechiului directorat, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru”, a menţionat Popescu, într-o conferinţă de presă.

Viața minerilor, pusă în pericol de mașinile vechi de peste 40 de ani

Dat fiind că au fost descoperite nereguli privind achizițiile, verificările vor fi extinse și se va controla modul în care au fost făcute toate licitațiile în minerit. Mai mult, Corpul de Control al ministrului Energiei a constatat că mașinile care transportă minerii la locul de muncă sunt vechi de peste 40 de ani și nesigure, iar viața lucrătorilor este pusă în pericol.

Citeste si:
Care au fost cele mai grele momente din cariera Andrei: „Mă...
Care au fost cele mai grele...

În plus, ministrul Energiei a cerut Consiliului de Supraveghere să elibereze din funcție doi membri ai Directoratului, între care și actualul director general Daniel Burlan.

Virgil Popescu mai așteaptă și demiterea directorului de achiziții și a celor care răspund de drumurile din carieră și de protecția muncii. Alături de această anchetă administrativă, procurorii din Gorj fac cercetări penale, fac audieri și vor să afle cine se face vinovat pentru accidentul care a dus la moartea a trei mineri și rănilor altor zece.

Cum s-a produs accidentul din Gorj: 3 morți și 10 răniți

Trei oameni au murit și alți zece au fost răniți în cariera minieră Jilț Sud din Gorj, după ce camionul vechi în care erau înghesuiți 25 de muncitori s-a răsturnat și a căzut de pe un pod înalt. A fost activat Planul Roșu de intervenție, iar în zonă au fost chemate două elicoptere și mai multe salvări.

Citeste si:
Irina Rimes se pregătea pentru o altă carieră. Cum a ajuns să facă...
Irina Rimes se pregătea...

Camionul ar fi rămas fără frâne în timp ce se deplasa prin carieră, au povestit supraviețuitorii. Trebuia să treacă peste un pod care traversează benzile ce transportă cărbune când a căzut în gol de la o înălțime de trei metri.

„A fost o echipă de lucru într-o mașină de transport, s-a dus la un escavator pentru revizie și cand s-a întors masina de la revizie, șoferul, nu știm nu avem date concrete, nu a mai intrat în viteză, nu știu, a pierdut controlul, a alunecat că era drumul umed, a alunecat și a dat într-un podeț și s-a rasturnat, e o tragedie”, a explicat Adrian Marciuc, șef sindicat CEO.

Trei oameni şi-au pierdut viaţa: un lăcătuș mecanic, un electrician şi un maistru - şef de formaţie - pe care unul dintre răniţi l-a resuscitat 15 minute. Alți zece au ajuns la spitale din Craiova, Târgu Jiu și Motru. Pentru doi dintre răniți a fost nevoie de intervenția elicopterelor SMURD.

Citeste si:
3 perspective uriașe pe care ți le deschide în carieră un curs de...
3 perspective uriașe pe care...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.