Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Obiectivul, situat în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei, este vizitat anual de mii de turiști. Iată câteva sfaturi utile de călătorie în zonă, traseu, cazare, legendă și obiective turistice în apropiere.

Vizită la Cascada Cailor. Sfaturi utile de călătorie în zonă

Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit „Podul Cailor”, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Obiectivul se află la altitudinea de 1.300 de metri, iar căderea de apă este de 90 de metri. Aceasta este accesibilă din mai multe direcții, dintre Borșa-Complex cu telescaunul sau pe jos, dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

Parcul Național Munții Rodnei reprezintă cea mai mare arie protejată din Carpații Orientali, cu o suprafață de 47.227 de hectare, din care 3.300 de hectare au fost declarate rezervație a biosferei în 1979.

Munții Rodnei fac parte din grupa nordică a Carpaților Orientali, fiind cei mai înalți și mai greu de străbătut din lanțul Carpaților Orientali. Culmea principală are o lungime de peste 50 de kilometri și o lățime de 30-40 de kilometri, fiind orientată de la est la vest, abruptă spre nord și domoală spre sud. Relieful este tipic alpin, format din creste semețe, culmi prelungite, circuri glaciare și văi drenate de cursuri repezi de apă, care formează multe repezișuri și cascade. Între Vârful Pietrosu Mare și Vârful Gropilor, creasca formează un arc de cerc cu deschidere spre vest.

Cascada Cailor traseu

Că să ajungi în Borșa, trebuie să treci prin Pasul Prislop indiferent din ce direcție vii:
– Baia Mare – Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Moisei – Borsa (DN 18)
– Maramureș – Șesuri, care face legătură cu Bistrița peste Pasul Prislop (DN 17): Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatră Dornei – Bistrița sau pe DN 17C, pe drumul care face legătură cu Bistrița, Năsăud și Dej.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Telescaun Cascada Cailor- prețuri și abonamente​​

  • Tarif adult: 25 lei/persoană (urcare sau coborâre)
  • Tarif copii (sub 12 ani*): 15 lei/copil (urcare sau coborâre)
  • Tarife urcare + coborâre adulți: 40 lei/persoană
  • Tarife urcare + coborâre copii (sub 12 ani*): 25 lei/copil
  • Abonament pe zi: 100 lei / persoană
  • Abonament (sub 12 ani): 80 lei / copil

Cascada Cailor cazare

Pentru cei care caută cazare în zona Cascada Cailor, Borșa este cea mai apropiată localitate. Prețul unei nopți de cazare în zonă începe de la 112 de lei, acesta fiind cel mai mic cost găsit la momentul redactării articolului. Tariful poate varia în funcție de cerințe, persoane și facilitățile unității de cazare.

Cascada Cailor - obiective turistice în apropiere

  • Rezervația Pietrosu Rodnei - cea mai mare rezervație complexă din această zonă, cu trei căldări glaciare și un peisaj sălbatic mirific;
  • Rezervația Salhoi-Zambroslaviile - rezervație mixtă (geologică și boranica), unde poți întâlni o plantă foarte rară în România: Cochlearia pyrenaica;
  • Rezervația Piatră Rea - se întinde pe 17 hectare și este bogată în floră și faună rară. Aici se află Cascada Cailor, la 1.300 metri altitudine;
  • Rezervația Cornu Nedeii - Ciungii Balasinii este renumită pentru jnepeniș și cea mai mare populație de cocoși de mesteacăn de pe teritoriul nostru;
  • Rezervația speologică Peștera și Izvorul Albastru al Izei;
  • Rezervația pentru ocrotirea lostriței - se regăsește pe cursurile de apă ale Vaserului, de la cantonul silvic Cozia până la Vișeu.

Trasee montane Cascada Cailor

  • Munții Rodnei: Din Borșa Fântâna, la Rezervația Piatra Rea și Cascada Cailor
  • Parcul Național Munții Rodnei: Cascada Cailor – Podu Cailor – valea Cimpoiasa – Borșa Fântâna
  • Munții Rodnei (Borșa): La Cascada Cailor, Șaua Știol și Zănoaga Cailor
  • Munții Rodnei: Tura la rododendron și gențiene în Parcul Național Munții Rodnei prin Pasul Prislop – Șaua Stiol – vârful Oncului, vârful Gărgălău – Tăul Știol

Cascada Cailor - legendă

Se spune că Muntele Piatra Rea a reprezentat locul preferat al celor care locuiesc în zonă pentru a-ți ține hergheliile de cai, începând din primăvară până în toamnă, pe motiv că pășunile sunt frumoase și bogate. Acolo caii pășteau fără să fie deranjați. Hergheliile de cai obișnuiau să fie atacate de urși, aceștia fiind înfometați și căutând hrană. Urșii încolțeau animalele deasupra prăpastiei de lângă ceea ce se numește în zilele noastre Cascada Cailor. Astfel, prinse într-un loc strâmt, animalele nu mai aveau șanse de izbândă.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Legenda spune că așa se alegea ursul cu un număr apropiat celui de 15 cai. Din acel moment, localnicii au numit această cascadă ca fiind a cailor. Odată cu această cascată, toată zona a fost redenumită, muntele din apropiere primind numele de Muntele Cailor, circul glaciar fiind și el numit Podul Cailor. Pentru ca peisajul să poarte complet acest nume, pârâul care se prelinge în vale poartă, de asemenea, numele de Izvorul Cailor.

Cum s-a format, de fapt, Cascada Cailor

Deși legenda care planează asupra acestui loc este una poetică, fiind desprinsă din folclor, realitatea ține de geografie. Această cascadă este formată, de fapt, din apa care se adună într-o depresiune circulară glaciară, rezultată din topirea zăpezii și din precipitații. Acest surplus se revarsă de-a lungul stâncii abrupte, peste Podul Cailor, formând renumita cascadă.

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.