Cea mai mare cascadă din România, cu cea mai înaltă cădere de apă, vizitată anual de zeci de mii de turiști, se numește Cascada Cailor și se găsește în apropiere de Stațiunea Borșa din Maramureș. Iată tot ce trebuie să știi despre o vizită la Cascada Cailor, traseul, legenda, obiective turistice din zonă și cât costă cazarea.

Cascada Cailor: Tot ce trebuie să știi despre o vizită aici

Cascada Cailor este localizată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Orașul Borșea se află la 130 de kilometri de Baia Mare, 167 distanță de Cluj-Napoca, 170 de kilometri de Suceava și 184 de kilometri de Târgu Mureș.

Apa cascadei, adunată într-un circ glaciar, se scurge peste un abrupt calcaros numit „Podul Cailor”, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1.3000 de metri, iar căderea apei este de 90 de metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dintre Borșa-Complex, cu telescaunul, pe jos, fie dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

Cascada Cailor traseu

Că să ajungi în Borșa, trebuie să treci prin Pasul Prislop indiferent din ce direcție vii:
– Baia Mare – Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Moisei – Borsa (DN 18)
– Maramureș – Șesuri, care face legătură cu Bistrița peste Pasul Prislop (DN 17): Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatră Dornei – Bistrița sau pe DN 17C, pe drumul care face legătură cu Bistrița, Năsăud și Dej.

Legenda Cascadei Cailor

Se spune că Muntele Piatra Rea a reprezentat locul favorit al celor care trăiesc în zonă pentru a-și ține hergheliile de cai din primăvară până în toamnă. Motivul e simplu: pășunile sunt de o frumusețe aproape magică și de o bogăție greu de regăsit în alte părți. Astfel, caii puteau paște în voie.

Povestea, însă, nu este frumoasă până la capăt. Bătrânii au lăsat vorbă că hergheliile de cai obișnuiau să fie atacate de urși, aceștia fiind înfometați. Cum locul era deschis, șansele de izbândă ale urșilor erau mari. Încolțeau caii deasupra prăpastiei de lângă, cea care în zilele noastre se numește chiar Cascada Cailor.

Într-un loc strâmt, bieții cai nu mai aveau scăpare și cădeau pradă urșilor. Legenda amintește că ursul se alegea astfel cu un număr de aproape 15 cai, iar cascada s-ar fi format din lacrimile păstorilor care au plâns după animalele lor pierdute. De atunci, localnicii au numit această cascadă ca fiind a cailor.

Citeste si:
Cum alegi cazarea ideală în concediu, indiferent de anotimp
Cum alegi cazarea ideală în...

Nu numai cascada poartă acest nume, ci întreaga zonă a primit denumiri legate de acest eveniment: Zănoaga Cailor, amplasată deasupra Cascadei Cailor, Muntele Cailor sau Podul Cailor.

Cum s-a format, de fapt, Cascada Cailor

Deși legenda care planează asupra acestui loc este una poetică, fiind desprinsă din folclor, realitatea ține de geografie. Această cascadă este formată, de fapt, din apa care se adună într-o depresiune circulară glaciară, rezultată din topirea zăpezii și din precipitații. Acest surplus se revarsă de-a lungul stâncii abrupte, peste Podul Cailor, formând renumita cascadă.

Cascada Cailor cazare

Pentru cei care caută cazare în zona cascada Cailor, Borșa este cea mai apropiată localitate. Prețul unei nopți de cazare în zonă începe de la 112 lei, acesta fiind cel mai mic cost găsit la momentul redactării articolului. Tariful poate varia în funcție de cerințe, persoane și facilitățile unității de cazare.

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în Maramureș din cauza deșeurilor
CNSU a declarat stare de...

Cascada Cailor - obiective turistice în apropiere

  • Rezervația Pietrosu Rodnei - cea mai mare rezervație complexă din această zonă, cu trei căldări glaciare și un peisaj sălbatic mirific;
  • Rezervația Salhoi-Zambroslaviile - rezervație mixtă (geologică și boranica), unde poți întâlni o plantă foarte rară în România: Cochlearia pyrenaica;
  • Rezervația Piatră Rea - se întinde pe 17 hectare și este bogată în floră și faună rară. Aici se află Cascada Cailor, la 1.300 metri altitudine;
  • Rezervația Cornu Nedeii - Ciungii Balasinii este renumită pentru jnepeniș și cea mai mare populație de cocoși de mesteacăn de pe teritoriul nostru;
  • Rezervația speologică Peștera și Izvorul Albastru al Izei;
  • Rezervația pentru ocrotirea lostriței - se regăsește pe cursurile de apă ale Vaserului, de la cantonul silvic Cozia până la Vișeu.

Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei reprezintă o arie protejată de interes național care corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național) situată în nordul țării, pe teritoriile județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș, în zona centrală a Munților Rodnei. Importanța acestui parc se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare.

Citeste si:
Planifici să vizitezi Cascada Cailor? Iată sfaturi utile de...
Planifici să vizitezi Cascada...

Parcul a fost organizat în anul 1990, când Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului a emis Ordinul nr. 7 privind constituirea unui număr de 13 parcuri naționale printre care și Parcul Național Rodna. Ordinul a adus confuzie deoarece se referea doar la suprafețele de fond forestier din parcurile naționale, nu și la suprafețele care conțin goluri alpine.

Suprafața actuală este cea stabilită în anul 2002 de către Ministerul Apelor și Protecției Mediului. Din suprafața totală de 46.399 ha a PNMR, 3,300 ha au fost declarate Rezervație a Biosferei în anul 1979.

Zona se suprapune atât sitului de importanță comunitară (SCI), cât și ariei de protecție specială aviafaunistică (SPA) Munții Rodnei. În Parcul Național Munții Rodnei sunt mai multe arii naturale de interes, între care: Pietrosu Mare, Piatra Rea, Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, Peștera din Valea Cobășelului, Ineu - Lala, Peștera Izvorul Tăușoarelor, Izvorul Bătrâna, Izvoarele Mihăieșei, Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei.

Citeste si:
Oana Roman și-a vizitat din nou mama. Ce a povestit despre Mioara...
Oana Roman și-a vizitat din...

Stațiunea Borșa

Stațiunea Borșa din județul Maramureș se află la 47°39′ latitudine nordica şi 24°39′ longitudine estică, altitudinea localității Borșa fiind la Valea Hotarului 617 metri, în centrul orașului - 673 metri - iar complexul turistic Gura Fântânii - 823 metri. Localitatea Borșa se întinde pe o suprafață de 47.482 de hectare, cu o populație de 29.000 de locuitori. Borșa este una dintre cele mai lungi așezări din țara noastră, având aproape 52 de kilometri.

Acces rutier

DN18 (Baia Mare – Sighetu Marmației – Viseu de Sus – Moisei – Borșa – Prislop, Maramureș – Sesuri) care face legătură peste Pasul Prislop prin DN17 – Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrița și DN17C care face legătură cu Bistrita, Năsaud și Dej.

Beneficii pentru sănătate

Clima este foarte bună atât tratamentului, cât și sporturilor de iarnă. În jur pot fi găsite și izvoare de ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, feruginoase, folosite în tratarea afecțiunilor renale și a căilor urinare.

Stațiunea Borșa este ideală petrecerii vacanțelor în orice anotimp al anului. Iernile sunt reci, iar zăpada nu lipsește, motiv de bucurie pentru iubitorii de schi, snowboard sau alte sporturi de iarnă. De asemenea, verile sunt plăcute, iar serile răcoroase.

Pârtii de schi

Există numeroase pârtii de schi de diferite grade de dificultate în stațiunea Borșa, precum și o trambulină naturală, de 113 metri, pe care se pot efectua sărituri cu schiurile. Instalațiile de transport pe cablu includ linii de teleferic și teleschi ce leagă stațiunea cu vârful Runcu Stiolului (1.611 metri).

Vârful Pietrosul Rodnei este cel mai înalt pisc muntos din Munții Rodnei cu 2.303 metri. Totodată, este cel mai înalt vârf din întreagul lanț al Carpaților Orientali, fiind împărțit între județele Maramureș și Bistrița Năsăud.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.