Președintele partidului Uniunea Salvați România (USR), deputatul Cătălin Drulă, l-a criticat, luni, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, reproșându-i adoptarea Ordonanței de urgență care prevede taxarea prosumatorilor, pe care oficialul o califică drept „o sfidare la adresa românilor în plină criză energetică”.

Cătălin Drulă îi reproșează lui Virgil Popescu adoptarea Ordonanței de urgență care prevede taxarea prosumatorilor

„Această taxă pe soare, despre care USR a vorbit în ultimele zile, este o sfidare la adresa românilor în plină criză energetică. Am văzut nişte declaraţii confuze, practic nişte minciuni. În acelaşi timp, ministrul (Energiei) ne spunea că ne garantează că nu crede că o să fie taxe, dar textul legislativ, Ordonanţa de urgenţă adoptată, spune că oamenii vor fi taxaţi şi pentru energia pe care şi-o generează singuri cu panouri fotovoltaice”, a afirmat Drulă.

Drulă a completat că declarațiile social-democraților pe acest subiect sunt „complet ipocrite”, în contextul în care l-au susținut pe Virgil Popescu în funcția de ministru.

„Virgil Popescu este încă ministru doar din cauza celor de la PSD. Cei de la PSD, în septembrie când USR şi Forţa Dreptei au depus moţiune, au făcut scut în jurul ministrului Virgil Popescu, aşa că ieşirile de ieri şi de astăzi ale PSD, care şi-a dat seama ce pocinog a făcut acest Guvern care vrea să taxeze românii pentru soare, sunt complet ipocrite, când chiar dânşii sunt cei care au făcut scut în jurul acestui ministru”, a susţinut Cătălin Drulă.

Conform liderului USR, Guvernul ar mai avea timp să retragă această ordonanță, deși textul a fost publicat în Monitorul Oficial, luând seama că acest act normativ este și un semnal negativ dat industriei.

„USR a făcut ca de fiecare dată opoziţie profesionist, a stat şi s-a uitat pe texte de lege date noaptea de acest Guvern, a adus acest subiect în spaţiul public, într-un mod în care sperăm ca acest Guvern să dea înapoi, să retragă acest text. Mai este timp chiar dacă l-au publicat în Monitorul Oficial, nu ar fi prima dată să retragă un text de lege.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Nu obligă Directiva europeană ca Guvernul României să taxeze prosumatorii. Directiva europeană dă o posibilitate şi nu e prima dată. Sunt multe alte directive europene care spun că statul membru poate. De la statul membru poate, la un text de lege care introduce imperativ taxarea chiar şi din 2026, aşa cum a spus ministrul astăzi, este o cale lungă”, a menţionat Drulă.

El a menționat că, în prezent, din cauza crizei energetice, se caută capacităţi noi de producţie. „Dincolo de absurditatea taxării energiei generate pentru consum propriu, este un semnal care este dat industriei.

Ce investitor, când proiectele pe energie sunt pe 15 ani, pe 20 de ani, pe 25 de ani, mai merge înainte cu investiţiile când ştie că avem un astfel de Guvern iresponsabil care nu ştie de unde să mai scoată bani şi introduce acest solărit, această taxă pe soare şi ştii că, atunci când vei investi, peste un an sau doi, Virgil îţi introduce un altfel de taxă sau impozit şi planul de afaceri este dat peste cap”, a concluzionat Cătălin Drulă.

Citeste si:
Taximetriștii protestează în marile orașe din țară
Taximetriștii protestează în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2022 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.