Polițiștii români vor schimba Daciile cu BMW-uri noi, din fonduri europene, de 33.000 de euro bucata, se dădea sfoară în țară, la finalul verii. Astăzi, subiectul s-a transformat în scandal. Protagoniștii sunt Lucian Bode și șeful USR, Cătălin Drulă, care s-au acuzat reciproc de minciună. Președintele grupului politic susține că licitația a fost aranjată așa încât să iasă câștigător un apropiat al președintelui Klaus Iohannis. Chiar și sindicaliștii din Poliție au contestat tocmeala. Unde pui că Polonia a cumpărat automobile și mai bune, și mai ieftine cu 9.000 de euro?

BMW-urile pentru Poliție au dus la atacuri politice între Bode și Drulă

Polițiștii români vor schimba Daciile cu BMW-uri noi, de 33.000 de euro bucata. Dat fiind că mașinile vor fi luate din fonduri europene, Poliția are în plan să cumpere 600. Totuși, sindicaliștii se întreabă de ce nu cumpărăm autovehicule românești sau ecologice, dacă tot sunt bani. Șefii lor răspund că e o cheltuială făcută cu cap, căci noile autospeciale nemțești puternice îi vor intimida pe infractori.

În priză fază, 100 de BMW-uri vor intra în dotarea Poliției Rutiere. Automobilele ating suta de kilometri pe oră în opt secunde și au 184 de cai putere, într-un motor pe benzină. Totuși, alegerea mărcii a stârnit multe semne de întrebare, la fel ca motorizarea, în condițiile în care Polițiile din întreaga Europă cumpără mașini ecologice. Mai mult, pe lângă prețul plătit reprezentanței auto, vor fi și alte cheltuieli.

Noile mașini ale Poliției Rutiere vor fi plătite din fonduri europene. Banii sunt contractați încă de acum patru ani, de pe vremea ministrului de Interne Carmen Dan. Lucian Bode, actualul ministru, este entuziasmat de noile mașini.

Scandal între oficiali

La mai bine de o lună de la declanșarea scandalului, ministrul de Interne a anunțat, joi, că și Corpul de Control a stabilit că achiziția a fost perfect legală. Mai mult, a afirmat că liderul USR cunoaștea toate detaliile contractului când era ministrul Transporturilor.

„La 25 mai 2021 Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, aprobă cererea de finanțare, inclusiv fișa cu detaliile tehnice. În 5 iulie 2021 se semnează contractul de finanțare”, a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

„A minţit Bode că aş fi semnat eu vreo anexă, toate acestea aparţin MAI, toate aceste detalii tehnice cu dedicaţie, ei sunt responsabili în faţa legii”, a reclamat Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, actual președinte al partidului Uniunea Salvați România (USR).

USR susține că licitația pentru cumpărarea acestor mașini a fost măsluită ca să iasă câștigător un apropiat al șefului statului, anume liderul Automobile Bavaria, Michael Horst Schmidt. Mai clar, în caietul de sarcini ar fi introdus o mențiune pe care doar mașinile BMW o îndeplineau.

„Ne aducem aminte ce spunea Drulă în urmă cu câteva zile? Că am trecut în caietul de sarcini intenționat cutia 8 plus 1 pentru a favoriza pe cineva, în condițiile în care el a semnat contractul de finanţare, iar anexa la contractul de finanţare sunt aceste specificaţii tehnice”, a completat Lucian Bode.

Citeste si:
Test drive Deliciu Bavarez
Test drive Deliciu Bavarez

„Din acest proiect cu finanţare europeană n-au cumpărat decât maşinile, le-au dublat la număr, de unde erau 300 le-au făcut 600, probabil atâtea avea de vândut prietenul preşedintelui şi acum nu ştiu pe unde să mai scoată cămaşa”, a spus Cătălin Drulă.

USR, sesizare la Parchetul European

USR a sesizat Oficiul European Anti-Fraudă și Parchetul European în acest caz și a cerut șefului DNA să deschidă o anchetă. După izbucnirea contradicției, Klaus Iohannis a cerut personal lămuriri.

„Acum, despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranță. Mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge”, a transmis Klaus Iohannis, președintele României.

La trei zile după declarația șefului statului român, reprezentanții Poliției au ieșit la explicații într-o conferință. „4 producători auto îndeplineau specificațiile tehnice. Un singur distribuitor s-a înscris, iar, în urma analizării ofertei depuse, a fost declarat câștigător”, a spus Benone Matei, șeful Poliției Române.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

sindicaliștii din Poliție au contestat, de asemenea, licitația. Între timp, Polonia a cumpărat 140 de astfel de automobile, cu mai multe dotări, cu 9.000 de euro mai puțin, spun aceștia.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.