Taximetriștii au renunțat la curse, marți, și au pornit un amplu protest în mai multe orașe din România. Aceștia au pornit în coloană pe străzile marilor orașe din țară și solicită abrogarea Ordonanţei de Urgenţă din anul 2019, care reglementează transportul alternativ de persoane.

Taximetriștii ies în stradă pentru a protesta

Şoferii de taxi din România spun că maşinile companiilor de ride sharing le fac concurenţă neloială. Aceștia se declară nemulțumiți și din această cauză au ieșit la protest.

Sute de taximetriști din Ploiești au ieșit la protest. Aceștia au pornit în coloană de la Sala Sporturilor Olimpia până la sediul Autorităţii Rutiere Române din Ploieşti. Și la Timișoara șoferii au ieșit în stradă.

Protestatarii susțin că șoferii care practică transportul alternativ le fac concurenţă neloială, nu achită taxe şi stabilesc tarife mult mai mici, iar acest lucru generează intrarea în colaps a serviciilor de taximetrie și duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

„Este singura meserie din ţară cu dublă reglementare, deşi avem legea 38/2003 (lege specială) a mai fost dată OUG 49/2019 care reglementează transportul alternativ de persoane care desfăşoară transport persoane în regim de taxi conform deciziei Curţii Europene de Justiţie din 2019) – 5 ani (2014 – 2019) au funcţionat ilegal neplătind taxe şi impozite de miliarde de euro la statul Român”, se arată într-un comunicat transmis de către Asociaţia Banat Taxi.

Șoferii de taxi din marile orașe ale țării au ieșit la protest

În Suceava, Brașov și Bacău și Cluj-Napoca, de asemenea, șoferii de taxi au ieșit la protest. O femeie care se afla într-un autobuz care circula prin zona în care aveau loc protestele în Brașov a relatat despre acest eveniment pe reţelele de socializare:

„În Braşov e protest. La miezul zilei, pe una dintre cele mai aglomerate artere, un cârd de taximetrişti care claxonează isteric, necontând că la spital sunt bolnavi care au nevoie de odihnă, nu de claxoane. Şi necontând că poţi protesta şi omeneşte, lăsând măcar o bandă liberă, pentru transportul în comun şi salvări. Cam ăsta e nivelul celor supăraţi pe alţii că folosesc alte aplicaţii decât cele de taxi. Nu, niciodată n-am preferat Uber, mereu am chemat, bătrâneşte, un taxi. Însă după fazele astea zău de nu îţi vine să nu te mai sui veci în taxi. În bus-ul în care sunt eu şi care în 10 minute a parcurs o distanţă de nici 500 metri, e o bătrână care are programare la Spitalul Militar. Şi tot sună acolo, încercând să explice ce se întâmplă. Poliţie deloc, ca să controleze şi degajeze puţin aglomeraţia. Zero! E o singură maşină în fruntea lor care e complet inutilă. Cel puţin o bună perioadă n-am să mai urc în taxi.”
Citeste si:
Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial. Ședința pentru...
Guvernul a amânat plafonarea...

Ce îi nemulțumește pe taximetriștii din țară

Taximetriştii solicită abrogarea OUG 49/2019 cu privire la transportul alternativ. Aceștia susţin că firmele de ride sharing ca Uber sau Bolt le fac concurenţă neloială deoarece, în timp ce pentru activitatea în regim taxi există în oraşe un număr limitat de licenţe, pentru maşinile de ride sharing nu sunt aplicate restricţii.

Protestul a fost inițiat de Asociaţia Naţională a Patronatului Operatorilor în Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), filiala Cluj. Taximetriştii din alte 29 de oraşe ale țării s-au alăturat.

Reprezentanții ANPOTRT sunt de părere că OUG 49/2019 este „neconstituţională şi ilegală”, iar jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care stabileşte că ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate în cazul în care prin reglementările pe care le conţin au consecinţe pozitive în domeniile în care intervin şi prin adoptarea acestui act normativ nu se ” prejudiciază”, nu se „aduce atingere”. De asemenea, reglementările nu „antrenează consecinţe negative”.

Citeste si:
Protestul de trei zile al fermierilor şi transportatorilor începe...
Protestul de trei zile al...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iunie 2023 - 05 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.