Guvernul a amânat adoptarea Ordonanței de urgență care prevede plafonarea adaosului comercial care ar urma să aducă prețuri mai mici pentru 14 alimente de bază. Ieftinirea produselor, care nu are acordul marilor magazine, se prelungește cu cel puțin o zi. Ședința de guvern în care trebuie aprobată OUG a fost mutată de joi, vineri.

Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază

Executivul mai are o zi pentru discuții și pentru a ajunge la o înțelegere. A fost publicat proiectul ordonanței, cu lista alimentelor ale căror prețuri vor scădea. Sunt 14 produse, printre care laptele cu 1,5% grăsime și iaurtul cu 3,5%, făina albă, cartofii albi și zahărul tos, carnea de pui și carnea de porc, doar dacă este pulpă cu os ori carne de lucru. La fructe sunt incluse merele, prunele, pepenii și strugurii.

Procesatorii și comercianții nu vor mai putea aplica adaosuri mai mari de 20%, iar pe lanțul de distribuție acest adaos nu trebuie să depășească 5%. Unii analiști sunt de părere că aplicarea acestor măsuri va avea ca efect scumpirea celorlalte alimente, pentru a compensa reducerile stabilite de Guvern.

Lista cu alimentele de bază care vor fi mai ieftine la raft:


  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

  2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac

  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

  6. Mălai 1 kg

  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

  8. Ulei de floarea-soarelui 1L

  9. Carne proaspătă pui*

  10. Carne proaspătă porc**

  11. Legume proaspete vrac***

  12. Fructe proaspete vrac****

  13. Cartofi proaspeți albi vrac

  14. Zahăr alb tos 1 Kg

Proiectul de OUG poate fi citit integral aici: OUG-plafonare-preturi-alimente.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2023 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.