Marile magazine din România au trimis deja lista alimentelor de bază care vor avea prețul plafonat. Premierul Marcel Ciolacu a cerut retailerilor să reducă adaosurile comerciale la 8 produse.

Lista cu cele 8 alimente de bază care vor avea prețul plafonat

Marile magazine din România vor ieftini temporar alimentele de bază, începând din perioada imediată. Lista cu produsele a fost deja trimisă la Guvern, a confirmat premierul Marcel Ciolacu. Pe aceasta se regăsesc pâinea, laptele, brânzeturile, ouăle, mălaiul, făina, uleiul, legumele și fructele.

Prim-ministrul a cerut magazinelor reducerea adaosurilor la aceste alimente pentru ca prețurile pentru populație să devină mai suportabile. „Aş vrea să încep cu o veste bună, am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine, la propunerea noastră privind schema de reducerea a preţurilor la alimentele de bază şi vă pot spune că retail-erii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate.

Avem, astfel, toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ şi aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare”, a spus joi premierul Ciolacu.

El a arătat că asta înseamnă o scădere garantată a preţului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populaţiei: ”Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete”, a mai spus premierul. ”

Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu.

Măsura ar urma să se aplice temporar, pentru jumătate de an, iar Consiliul Concurenței va monitoriza situația, pentru a fi siguri că lanțurile comerciale reduc aceste prețuri. Maii comercianți ar urma să reducă adaosurile comerciale de bunăvoie.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Chiar dacă Executivul nu poate interveni pentru a regla prețurile decât cu acordul Comisiei Europene, retailerii ar urma să fie de acord cu solicitatea premierului României, în special că, în mai multe rânduri, acesta și-a exprimat intenția introducerii unei taxe de solidaritate de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii.

Nicolae Ciucă, nemulțumit că produsele noastre nu sunt procesate în țară

Președintele PNL, Marcel Ciolacu, s-a arătat nemulțumit de faptul că produsele românești nu sunt procesate în țară și apar situații în care alimentele trimise la export revin apoi la noi „ambalate mai bine”.

„În momentul de faţă România este un producător de cereale, legume, produse din carne, din lapte, avem ferme, toate sunt neprocesate. Cu riscul de a se supăra cineva, dar o spun din convingere, este absolut greu de înţeles cum o ţară care produce atât de mult îşi importă propria producţie ambalată mai bine şi la un preţ mai mare.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Ca atare, din punctul meu de vedere, măsura trebuie să vizeze acele scheme de ajutor de stat prin care să stimulăm procesarea produselor alimentare în ţară şi obligatoriu discuţii pe întreg lanţul de producţie, la producător, la procesator, la retailer pentru că dacă intervenim brutal pe una dintre verigi producem dezechilibre în piaţă care deja s-au produs în alte ţări şi nu ne folosesc la nimic”, a spus Ciucă.

El a adăugat că a discutat despre preţurile la raft cu miniştrii care au competenţe pe acest subiect. „Trebuie să ne ducem pe analiză în felul următor: trebuie văzut care este costul de producţie pentru produsul de bază, pentru ambalare, transport (...) şi să vedem dacă în momentul de faţă costul materialelor de producţie, procesul de producţie în sine justifică menţinerea preţului la nivelul la care cu adevărat inflaţia a dus la ridicarea acestor preţuri”, a declarat Nicolae Ciucă.

Citeste si:
Noua listă de alimente cu adaos comercial plafonat. Cum vor fi...
Noua listă de alimente cu...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iunie 2023 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.