Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în două zile, iar Guvernul nu a anunțat prelungirea măsurii, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult pentru carne, lactate, fructe și legume. Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește astăzi cu reprezentanții magazinelor pentru noi negocieri.

Astăzi, la ora 14:30 va avea loc, la Palatul Victoria, o întâlnire între premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţi ai magazinelor, dar şi procesatori, unde se va discuta despre posibilitatea prelungirii plafonării adaosului comercial.

Trebuie luată o decizie cât mai rapid, căci măsura expiră la finalul lunii ianuarie și, dacă nu se ia o hotărâre, ar însemna că din februarie să plătim prețuri mai mari pentru alimentele de bază.

Este posibil ca pe lista cu alimente care vor avea adaos comercial plafonat și alte produse, de pildă carnea de miel, care este specifică sărbătorilor pascale. Analiștii economici nu văd cu ochi buni această măsură a plafonării adaosului comercial.

Susțin că până acum nu a avut rezultate și că nu s-au văzut scăderi semnificative de prețuri la raft. Mai mult, spun specialiștii, faptul că unele magazine au luat tot diferite măsuri pentru a nu aplica această prevedere, spre exemplu, au schimbat gramajul produselor.

Plafonarea adaosului comercial s-a adoptat în august 2023. Pentru trei luni a fost în vigoare, apoi s-a prelungit pentru alte trei luni. Este vorba despre un adaos comercial plafonat la 20% la retaileri, 20% la procesatori și 5% la distribuitori.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Ianuarie 2024 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.