Salariul minim pe economie ar putea crește peste o lună și jumătate, începând cu 1 ianuarie 2023. Oficialii au discutat la Guvern, la începutul acestei săptămâni, și există două scenarii. Majorarea este văzută diferit de Patronate și Sindicate, care, deși sunt de acord că este nevoie de această creștere, au avut propuneri diferite, miercuri, la Palatul Victoria, în care au cerut garanții suplimentare Guvernului.

Două scenarii: Cu cât va fi majorat salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2023

Primii care și-au prezentat propunerile cu care au venit la Guvern au fost reprezentanții patronatelor.

Scenariul 1: salariu minim brut de 3.000 de lei

Potrivit primului scenariu, salariul minim brut pe economie ar putea ajunge la 3.000 de lei. Noutatea o reprezintă faptul că din această sumă 200 de lei vor fi neimpozabili, nu cum este în prezent, la latitudinea angajatorului. Astfel, rămânem cu 2.800 de lei brut impozabili. După impozitare, salariul minim net ar putea ajunge la 1.863 de lei, comparativ cu 1.524 de lei, cât este în acest moment.

Scenariul 2: salariul minim brut de 3.200 de lei

În cazul celui de-al doilea scenariu, salariul minim brut va fi de 3.2000 de lei, dintre care 400 de lei neimpozabili. Așadar, salariații vor lua în mână puțin peste 2.000 de lei.

Retail jobs

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor:


  • „Propunerea noastră a fost ca în 2023 salariul sa fie de 3000 de lei cu înghețarea contribuțiilor la 2.550 de lei, așa încât efectiv în mână oamenii să câștige mai mult, respectiv un câștig net de 1963 de lei față de 1800 de lei în propunerea publică pe care am văzut-o, însă neasumată în acest moment de către Guvern, aceea ca salariul minim să fie de 3000 de lei cu 200 de lei scutiți de taxe și impozite.

  • Suntem cu toții conștienți că salariul minim trebuie crescut de la 1 ianuarie 2023. Aș vrea să demitizăm acea abordare că patronatele nu sunt de acord cu creșterea salariului minim pe economie. De altfel în propunerea noastră salariul net, ceea ce încasează oamenii în mână, ar fi mai mare decât ceea ce propune Guvernul.

  • Condiția pe care noi am pus-o și am ridicat-o cu privire la creșterea salariului minim este ținerea sub control a creșterii prețurilor din energie. Noi primim zeci și sute de mesaje în aceste momente că sunt abuzuri în ceea ce privește contractele pe energie, măriri de până la 5 lei pe megawatt.

  • Ceea ce am solicitat Guvernului este ca până intră in vigoare noua reglementare de la 1 ianuarie, să găsim o schemă de compensare a pierderilor pentru IMM-uri, cei care vor fi afectați de prețurile ridicate la energia electrică, respectiv ca într-un termen rezonabil să avem un calendar asumat pentru Fondul de modernizare, care pune la dispozitia României 12 miliarde de euro, ceea ce ar asigura independența energetică.”, a spus Florin Jianu.

Citeste si:
Salariul minim va creşte la 3.000 de lei brut, de la 1 ianuarie....
Salariul minim va creşte la...

Radu Burnete, director executiv al Confederației patronale Concordia:


  • „Și noi, în principiu, am fost de acord cu creșterea salariului minim. Ceea ce noi am cerut este ca pentru această sumă pentru care crește salariul minim, de 450 de lei, deductibilitatea să se aplice întregii mase salariale, deci nu doar angajaților care au salariul minim pe economie pentru că se creează niște praguri la trecerea de la salariul minim la alte salarii și acolo avem niște probleme.

  • Al doilea lucru pe care-l avem în vedere este că companiile sunt sub o presiune imensă in special datorită costurilor cu energia. Vedem că acest ultim trimestru nu arată foarte bine, comenzile scad, activitatea economică încetinește un pic. Deci pe de o parte trebuie să ajutăm angajații, dar pe de altă parte și companiile au nevoie de un mic respiro. A rămas că ne reauzim luni sau marți pentru o decizie finală.”, a spus directorul executiv al Concordia.

Citeste si:
Ciolacu, despre majorarea pensiilor: „Când mărim, mărim la toată...
Ciolacu, despre majorarea...

Propunerile Sindicatelor

Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical (BNS):

„Propunerile noastre au fost următoarele:


  • creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei, dublat de revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale până la 5.500 lei, ceea ce ar contribui la evitarea comprimarii excesive a grilei salariale în zona salariului minim.

  • în acest moment, aproximativ 32% din salariații cu contracte de munca cu timp complet au venituri sub 3000 lei, 70% din salariații cu contracte de munca cu timp complet au castiguri salariale brute sub 5.500 lei.

  • păstrarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale, în special în cazul pensiilor la valoarea salariului minim. În special în cazul pensiilor o abordare precum cea propusă de Guvern înseamnă un cost asumat de salariat în viitor prin obținerea unei pensii mai mici. O astfel de politică considerăm ca este una periculoasa ce ar putea stimula munca la gri”, a declarat președintele BNS.

Citeste si:
Salariile românilor se vor majora începând cu 1 ianuarie 2023
Salariile românilor se vor...

BNS susține în analiza sa pusă la dispoziția media că varianta propusă de Ministerul Muncii, anume 3000 lei salariul brut, din care doar 2800 baza de calcul a contribuțiilor sociale și impozitelor, așa cum reiese din declarațiile de presă, înseamnă:

- O creștere netă a salariului minim de aproximativ 342 lei, din care: 92 lei asumat de buget prin revizuirea politicii fiscale și 250 lei asumați de angajator prin creșterea valorii brute a salariului minim.

-O penalizare în viitor, în momentul pensionării prin scoaterea din baza de calcul a CAS a 200 de lei.

- Beneficiază direct de măsură doar salariații care câștigă la nivelul salariului minim - adică aproximativ 30% din salariați.

- Impactul bugetar direct este de aprox. 2,1 miliarde de lei, în plus la bugetul consolidat.

Citeste si:
(Proiect) Taxele și impozitele locale, majorate cu 5,1%, conform...
(Proiect) Taxele și...

Ce ar însemna soluția propusă de BNS?

- O creștere a salariului minim de 351 lei, din care: 101 lei asumat de buget prin revizuirea politicii fiscale și 250 asumați de angajator prin creșterea valorii salariului brut.

- Creșterea salariului brut se va reflecta în întregime și în calculul pensiei la momentul pensionării, salariatul nefiind penalizat în viitor.

- Beneficiază de revizuirea politicii fiscale aproximativ 70% din salariați

- Impactul bugetar direct este de aproximativ 3,3 miliarde de lei, în minus la bugetul consolidat, impact ce poate fi atenuat prin creșterea salariilor brute antrenată de creșterea salariului minim.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.