Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariile vor crește dacă se vor elimina o parte din facilitățile fiscale de care se bucură anumite categorii profesionale.

Marcel Ciolacu anunță că salariile vor crește

O veste bună pentru români. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariile vor crește. Însă oficialul spune că acest lucru este posibil doar dacă vor fi excluse unele facilități ale unor categorii de salariați.

În Germania, de exemplu, anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îți ții lucrătorii în țară. E adevărat, acest lucru trebuie suportat de către economia reală. Dacă vor fi scoase o parte din facilități, de exemplu în construcții. Discuțiile sunt foarte clare ca să și mărim salariul minim (...) Vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a declarat Marcel Ciolacu, fiind chestionat pe tema posibilității creșterii salariului minim.

Ciolacu a menționat că nu știe dacă vor fi eliminate facilitățile pentru cei din construcții și industria alimentară, însă luni vor continua aceste discuții și cu domnul Ciucă. În ceea ce privește schimbările în cazul TVA-ului, premierul spune că nu se poate veni cu mai multe tipuri de TVA.

„Am convenit că 9% rămâne mâncarea, medicamentele, protezele. De ce la cluburi e 5% TVA? E normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepții în România, nu l-a spus doar Comisia, ci toate forurile europene. Ce vrem, să intre România într-un colaps. O să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru, după ce voi lua decizia”, a declarat Ciolacu.

Cum s-ar putea modifica salariile

Pe lângă majorarea taxelor și impozitelor, unele salarii ar urma să fie majorate, potrivit unor surse politice. Salariul minim brut ar urma să crească în două trepte: de la 3.000 la 3.300 de lei la 1 septembrie 2023, iar la 1 septembrie 2024 ar urma să ajungă la 3.750 de lei.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Potrivit calculelor care au fost făcute de membrii Blocului Național Sindical, prima creștere de salariu ar aduce 93 de lei în buzunar, iar creșterea din 1 ianuarie 2024, ar aduce un plus de 333 de lei.

Salariații din domeniul construcțiilor ar urma să aibă o majorare salarială de la 1 septembrie la 4.500 de lei, de la 4.000 de lei. Ministerul Finanțelor a publicat pe site un raport realizat de Banca Mondială care recomandă Guvernului o reformă completă a politicii fiscale, un act ce este realizat cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iulie 2023 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.