Senatorii au decis salarii și sporuri mai mari pentru toți demnitarii. Dacă legea trece și de Camera Deputaților, de la președinte până la viceprimar, aleșii vor primi un plus la salarii chiar din luna noiembrie. 

Demnitarii vor avea salarii și sporuri mai mari din noiembrie

„Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană, pot să fiu invidios. La miniştrii omologi, nivelurile de salarizare depăşesc 15.000 de euro. În timp ce un demnitar al României are 2500 de euro”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acesta a fost unul dintre argumentele care i-au convins pe aleși să își voteze lefuri mai mari. Destul de repede, senatorii UDMR au depus un amendament prin care salariile să nu se mai raporteze la salariul minim din anul 2019, de 2.080 de lei, ci la cel din 2021, care a crescut la 2.300 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 2.000 de lei brut. De asemenea, demnitarii vor primi un plus consistent și la sporuri, de 25%.

„Venitul meu trebuie actualizat ca al oricărui român care este afectat de inflaţie”, a spus Cristian-Augustin Niculescu-Țâgărlaș, senator PNL.

„De ce a fost nevoie de această majorare? Pentru că s-a uitat de această categorie socială”, a completat Lazslo Attila, senator UDMR.

„În '90, l-am auzit pe Iliescu spunând: să fim săraci şi cinstiţi. Cred că noi trebui să învăţăm altceva: să fim bogaţi şi cinstiţi şi ţara o va duce mai bine”, este părerea lui Virgil Guran, senator PNL.

Dacă decizia va trece și de Camera Deputaților, președintele va primi un salariu de peste 16 mii de lei net, cu 1.500 de lei mai mult, iar salariul miniștrilor va ajunge la 14 mii de lei, cu un plus de 1.400 de lei. Mai mici sunt indemnizațiile aleșilor locali. Primarul unei comune va lua un salariu de 8.000 de lei, cu 700 de lei mai mult.

„Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care sunt în comparaţie cu ale altor demnitari sfidătoare. Sunt de bun-simţ”, a adăugat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

„Avem salarii mari raportate la puterea de cumpărare. Avem salarii nejustificate raportate la performanţa administrativă”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Observator.

30% dintre angajați, adică un milion și jumătate de oameni, trăiesc de la o lună la alta cu salariul minim de 1.500 de lei. Politicienii le promit mai mulți bani din data de 1 ianuarie.

„Am propus ca salariul minim să ajungă la 3.000 de lei, păstrând cei 200 de lei netaxaţi. Domnul premier a fost de acord să începem discuţiile cu mediul de afaceri”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.

„Pentru pensionari, pentru cei care sunt plătiţi pe salariul minim, încă nu au fost găsite soluţii. Iată că pentru parlamentari, printr-un simplu act normativ, s-a decis o majorare de 25% a acestor salarii. Este o sfidare”, Adrian Negrescu, analist economic.

Citeste si:
Un gigant finlandez vine în România: Va oferi salarii duble față de...
Un gigant finlandez vine în...

„Un român care nu-şi mai poate plăti facturile nu poate hotărî cu cât să-şi mărească salariul. Este anormal ca parlamentarii să poată hotărî prin vot să îşi mărească salariile cu cât vor ei”, Ștefan Pălărie, senator USR.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.