Prețurile pentru lemnele de foc ar putea fi plafonate. Senatorii au adoptat tacit, luni, ordonanța de urgență care limitează valoarea lemnelor. Ordonanța urmează să ajungă la Camera Deputaților, for decizional. Ce stabilea, inițial, dispoziția și cât ar urma să coste lemnele?

Ordonanța care plafonează prețul lemnelor de foc a fost adoptată tacit de Senat

Prețul lemnului de foc ar urma să fie plafonat la 400 de lei pentru metrul cub, 1.5000 de lei pe tonă în cazul brichetelor de lemn și 2.000 de lei tona pentru peleți, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Ordonanța de urgență care plafonează prețul lemnului de foc până pe 31 martie 2023 a trecut tacit de Senat și va ajunge la Camera Deputaților, for decizional. De aceea premierul a ținut să precizeze faptul că acest preț este destul de mic pentru a acoperi toate cheltuielile de producție.

Executivul va lua și alte măsuri de corectare, dar rămâne de văzut despre ce măsuri va fi vorba. De menționat este și că, inițial, ordonanța de urgență stabilea un preț maxim de 500 de lei pe metrul cub.

Ciucă admite că Guvernul a greșit când a plafonat prețul lemnelor de foc

Săptămâna trecută, aflat în vizită la fabrica Iveco din Petroșani, premierul Nicolae Ciucă a admis, că Guvernul a greșit când a decis plafonarea la 400 de lei a prețului pe metrul cub de lemn de foc.

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menționat 200 de lei/mc la lemn și am considerat că 400 de lei pe metrul cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc.

Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea de a recunoaște acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință.”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul a adoptat, în data de 5 octombrie, o Ordonanță de Urgență prin care a plafonat prețurile finale către populație la maxim 400 de lei/mc pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Guvernul a luat această decizie în urma discuțiilor din Coaliție și a motivat măsura prin nevoia de a proteja peste 3 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul crizei energetice și a unor creșteri artificiale de prețuri.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.